област Велико Търново
Сподели
15 окт 2020
Автор: ОбластВТ

Деца учат как да реагират при земетресение с помощта на образователни пъзели

Деца учат как да реагират при земетресение с помощта на образователни пъзели
Децата и младежите в населените места от община Велико Търново ще се учат на реакция при земетресение и природни бедствия с помощта на комплект от три образователни пъзела. От лицевата страна на занимателните пособия се сглобяват рисунките на победителите в националния ученически конкурс „С очите си видях бедата“ – Руси Желязков, Надя Кирова и Аделина Манолова, представили Велико Търново и региона в надпреварата. На гърба на сглобените пъзели са специфичните правила за реакция при земетресения и бедствия.

Идеята за създаването на занимателните комплекти е на Комисията по обществен ред и сигурност в Община Велико Търново с председател заместник-кмета проф. Георги Камарашев. Концепцията е реализирана от екип на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, със съдействието на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ и Сдружение на кметовете и кметските наместници „Янтра 2001“.

Изработването на пъзелите е част от съвместния проект между институции, неправителствени организации и дарители, по който са създадени четирите площадки към Центъра за превенция и спорт в с Балван – за противопожарна безопасност, пътно поведение и колоездене, оцеляване сред природата и реакция при наводнения. Първият тираж е от 52 пъзела, а на представители на 20-е центрове за работа с деца и младежи в населените места от община Велико Търново днес бяха раздадени по два комплекта. Заместник-кметът проф. Георги Камарашев и Благовеста Факирова от Сдружение „Св. Иван Рилски“ посочиха, че интерес към пъзелите вече има от Павликени и от Елена.  
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ