област Велико Търново
Сподели
26 окт 2017
Автор: ОбластВТ

Децата от ДГ „Слънчице“ пресъздадоха Димитровденска седянка

Децата от ДГ „Слънчице“ пресъздадоха Димитровденска седянка
 По времето на нашите баби, когато нямало таблети, лаптопи и телефони, когато нямало интернет и Фейсбук, хората се събирали и общували по седeнки. Когато Димитровден дойде и кърската работа приключи, идвало времето на плетивата, подготовката на чеиза и приказките край огнището.Старите разказвали легенди и предания, момите предели и пеели, а ергените избирали своето либе. Децата слушали сладките приказки и песни край огнището.

      
В тези времена се върнаха децата от група „Славейче“ -  ДГ „Слънчице“, село Върбица. Заедно със своите учителки и помощта на  Пенсионерски клуб - село Писарево, те  пресъздадоха Димитровденска седянка. Облечени в народни носии, те слушаха приказката на сладкодумната баба Ганка и медения глас на гайдата на Петър Георгиев. Децата представиха народни песни, казаха народни поговорки и зададоха гатанки. За отгатналите ги имаше награди. И по традиция се надиграха на хорото.
 

Гости на седянката бяха учители от ОУ „Отец Паисий” с. Писарево и ДГ „Д.Генков” с.Поликраище.
    
Запазването и пресъздаването на народните традиции е приоритет в работата на група „Славейче“ тази година. Децата показаха, че връзката между поколенията е жива и че традициите и обичаите не се забравят.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ