област Велико Търново
Сподели
31 авг 2018
Автор: ОбластВТ

Детската лятна академия в Елена завърши успешно

Детската лятна академия в Елена завърши успешно
С вълнуващо тържество на градския стадион в Елена бе закрита втората Детска лятна академия. Включени в разнообразни занимания, близо 200 деца от селата Майско, Константин, Каменари и Беброво, също и от Елена, в продължение на два месеца се обучаваха, спортуваха, играха, истински се забавляваха.


В поздравлението си към малките академици кметът инж. Дилян Млъзев подчерта, че лятната академия се налага като успешна форма за работа през ваканцията с децата от селата, за което безспорна заслуга имат кметствата и читалищата по места, здравните медиатори и обществените възпитатели. Безрезервна подкрепа и съдействие оказват от Районното управление на МВР и противопожарната районна служба, а също и от Дарителско сдружение „Свети Иван Рилски“, чийто председател Благовеста Факирова бе гост на тържественото закриване. Малките академици получиха от сдружението занимателни игри, а неговият представител Мариела Тодорова похвали община Елена, която втора не само в областта, но и в страната пое подобна инициатива за осмисляне свободното време на децата.

На тържественото закриване всички имаха възможност да се убедят в отличните резултати от съвместната работа на институциите. Най-близо до децата по места бяха възпитателите, които ги придружаваха и до Елена за заниманията им в Центъра за творчество, превенция и спорт - Таня Станева и Гюлтен Гьочева от Беброво, Айтен Исмаилова и Илка Христова от Константин, Стефка Иванова от Каменари, Красимира Стойкова и Мирослав Маринов от Майско.

Трудно е да се изброят всички теми, практически занимания, състезания и творчески ателиета, в които се включиха децата. С малка част от сътвореното бе уредена изложба. Програмата на тържественото закриване, която мина под надслов „Аз обичам родното“, започна с изпълнение от всички участници на песента „Хубава си, моя горо“. Преди да стартират състезанията, деца представиха своите родни села Константин, Майско, Беброво и Каменари. Мален и Айсун от Беброво, Ванеса, Аделина, Гюлбеас и Теменужка от Майско, Сава от Каменари и Джемиле от Константин пък се включиха в рецитал със стихотворения за родината.

Състезанието „Раница за бедствие“ показа наученото от заниманията на академиците с приятелите им огнеборци. Най-добре се справи отборът на Константин, следван от отборите на Майско и Константин. Стрелба с въздушна пушка, състезания с велосипеди, беседи – това е малка част от наученото от полицаите. Състезанието за пътните знаци спечелиха без наказателна точка децата от Беброво. Второ и трето място заеха отборите на Константин и Каменари.

Част от забавленията по време на академията бяха с цел усвояване на нашенски хора и ръченица. Затова на финала имаше и фолклорно надиграване. Максун и Антоанета от Константин бяха най-добри на ръченицата. Почти не им отстъпваха Красимир и Преслава от Каменари. Трето място спечелиха Бистра и Гюлбиаз от Майско. Най-малките участници в надпреварата – Мария и Рая от Константин получиха поощрителни награди.

За отличното си участие в Детска лятна академия 2018 за всички млади хора имаше комплект учебни помагала и почерпка, осигурени от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ