област Велико Търново
Сподели
01 окт 2021
Автор: ОбластВТ

Десето юбилейно издание на София Филм Фест във Велико Търново от 8 до 10 октомври

Десето юбилейно издание на София Филм Фест във Велико Търново от 8 до 10 октомври
И през 2021 година екипът на София Филм Фест и Община Велико Търново остават верни на своята мисия да предлагат на жителите и гостите на старопрестолния град отбрани филми за КИНОмани.
      
В рамките на 3 дни – от 8 до 10 октомври, в Голямата зала на Община Велико Търново ще бъдат представени шест от най-интригуващите фестивални кинотворби за изминалата година.
      
Събитието е част от Културния календар на Старата столица за 2021 година.
     
Прожекциите започват в 18,00 ч. на 8 октомври, петък, с „Уроци по немски“ - пълнометражния дебют на Павел Г. Веснаков. Филмът се появи за първи път пред българските зрители в конкурсната програма на 25-ия СФФ през март и бе удостоен със Специалната награда на журито, както и на Наградата на ФИПРЕССИ.  На световната премиера на лентата на  кинофестивала в Кайро в края на 2020 г. изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов бе удостоен с наградата за най-добър актьор.
      
„Уроци по немски“ е създаден в копродукция с Германия и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Освен Юлиан Вергов, във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов.
      
Вторият филм на 8 октомври с начален час 20:00, е една от най-обсъжданите филмови творби на 2020 и 2021 година - "Още по едно" на изкусния датски разказвач Томас Винтерберг. Филмът, с изключителното изпълнение на Мадс Микелсен в една от главните роли, получи Оскар за най-добър международен филм, четири награди на Европейската филмова академия – най-добър филм, сценарий, режисура и актьор, и бе един от трите филма, номинирани за Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2021 година. Историята проследява премеждията на „изследователска“ група датски учители, които искат да си добавят липсващите промили алкохол в кръвта, за да променят начина, по който преподават и да трансформират част от реалността.
      
Вторият фестивален ден – събота, 9 октомври, започва в 18:00 часа с прожекция на любовната история  Ундине“. Премиерата на най-новия филм на германския режисьор Кристиян Пецолд бе на Берлинале 2020 и в него отново блести изящната Паула Беер и поразява хамелеонският талант на Франц Роговски. За своето изпълнение Беер получава „Сребърна мечка“ и награда ЕФА 2020 за най-добра актриса, а нейната героиня е историк, която работи като музеен гид в Берлин. На Берлинале филмът  получава и наградата на ФИПРЕССИ.
      
В 20:00 ч. в събота ще бъде показан  „Мартин Идън“ - една изключителна екранизация на прочута литературна творба на Джек Лондон. Това е първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело. Световната премиера на лентата е на фестивала във Венеция, където филмът е сред номинираните за „Златен лъв“, а изпълнителят на главната роля - Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор. 
      
В неделя, 10 октомври, от 18,00 ч. ще бъде представен  един от най-успешните български филми на последните години – „Сестра“  на режисьорката Светла Цоцоркова. Световната премиера на заглавието е на фестивала в Сан Себастиан, където получава специален диплом в категория „Нови режисьори ”. Филмът е  купен за разпространение в Китай и Франция, получава и наградата на младежкото жури на ФИПРЕССИ във Варшава, голямата награда в Скопие на Cinedays и голямата награда за най-добър филм в Котбус - Германия. Миналата година „Сестра“ бе удостоен и с Голямата награда „София – Град на киното“ на 24-ия СФФ.
      
Главната роля в „Сестра“ е поверена на Моника Найденова, а в останалите роли са Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма.
      
Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма. Двамата ще бъда специални гости на прожекцията във Велико Търново и ще представят филма си пред публиката.
      
Финал на програмата на 10 октомври от 20:00 ч. ще е чаровният и предизвикателен филм „Туве“ на Зайда Бергрот – разказ за част от историята на художничката Туве Янсон, за която краят на Втората световна война носи усещане за творческо вдъхновение. Докато се бори с личните си проблеми, творческите начинания на Труве я отвеждат в друга посока и до началото на прочутите и обичани в цял свят муминтроли.
      
Билети за „София Филм Фест във Велико Търново“ ще се продават на място на цена 4 лв. Билетът за двама ще е на стойност 7 лв., а при покупка на билети за повече от 2 филма цената ще е 3 лв. за прожекция.

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ