област Велико Търново
Сподели
21 юли 2021
Автор: ОбластВТ

Десетки миряни дойдоха в манастир „Св. Пророк Илия“ за храмовия празник на светата обител

Десетки миряни дойдоха в манастир „Св. Пророк Илия“ за храмовия празник на светата обител

Тържествена литургия за здраве и благоденствие на горнооряховчани бе отслужена в манастир „Св. Пророк Илия”. Службата в празничния Илинден водеше Великотърновския митрополит Григорий. Заедно с него служиха още свещеници от региона.

Десетки миряни се стекоха в светата обител, за да почетат Св. Пророк Илия и да запалят свещ за здраве.
След тържествената литургията бе отслужен водосвет и бе раздаден курбан, който по традиция бе осигурен от Община Горна Оряховица. Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий благодари на ръководството на Общината и подчерта в проповедта си, че именно така църквата и светската власт трябва да бъдат единни в грижата си за хората.

Два пъти в годината ръководството на Общината в лицето на кмета инж. Добромир Добрев дава курбан за здравето и благоденствието на горнооряховчани – на Илинден и на 24 октомври, когато отново на манастира се отбелязва инициативата „Камбана за живот на Земята”.

Манастир „Св. пророк Илия” е основан през ХІІ-ХІІІ в. и носи името на светеца-покровител на Горна Оряховица. Според легендите след свалянето му от престола, в манастира е заточен цар Борил. В светата обител, той прекарва последните години от живота си. Въпреки множеството разрушения, които понася през вековете, храмът е възстановяван с доброволния труд и дарения на горнооряховчани. Именно край този манастир започва заселването на територията на днешна Горна Оряховица. 

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ