област Велико Търново
Сподели
17 юни 2020
Автор: ОбластВТ

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов ще съдейства за възстановяването на моста за Килифаревския манастир

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов ще съдейства за възстановяването на моста за Килифаревския манастир
Народният представител от ГЕРБ Станислав Стоянов пое ангажимент да съдейства за това Междуведомствената комисия за бедствия и аварии да отпусне средства за разрушения пешеходен мост на Килифаревския манастир. Стоянов посети светата обител по време на поредните си приемни за граждани, които този път проведе в Килифарево и Вонеща вода.

Пешеходният мост, който е държавна собственост, е най-пряката връзка на манастира с пътя за Хаинбоаз и прилежащия паркинг, където са спирали автобусите с туристи. По време на наводненията през 2014 година мостът беше отнесен и оттогава имаме голям проблем, сподели сестра Варвара, която управлява манастира след смъртта на дългогодишната игуменка майка Юстина.Стоянов е бил запознат с казуса от съветника от групата на ГЕРБ във Великотърновския общински съвет Георги Марков, който сподели, че е приел изграждането на моста като лична кауза. С подкрепата на кмета на Велико Търново Даниел Панов проектът за изграждане на моста е бил изготвен и внесен за разглеждане в Комисията. Необходимите средства са в размер на над 800 000 лева.

Ние се самоиздържаме и приходите от посещенията на туристи и гости  са много важни за нас, затова се молим мостът да бъде възстановен, обясни сестра Варвара. Тя припомни пред Стоянов, Георги Марков и председателя на най-голямата група във Великотърновския общински съвет Деян Хаджийски историята на манастира, основан като книжовно средище около 1350 г. от св. Теодосий Търновски. Преминал през унищожения, манастирът е възстановен от майстор Колю Фичето, който построява шедьовър – църква с два параклиса в едно, както и жилищните сгради.По късно народният представител и общинските съветници се срещнаха и разговаряха с жители на Килифарево и Вонеща вода. Те обсъдиха с кмета  на града Димитър Събев предложението на младите хора на празен терен около 3 дка в центъра да бъде изграден парк с алеи за разходка и спортни съоръжения.

Проблемът на своето населено място изложи на срещата с депутата и кметският наместник на село Габровци. Там има частично изграден водопровод, в който са вложени над 750 000 лева, но дейностите не са завършени и той все още е неизползваем. Стоянов пое ангажимент да проведе разговори с представители на Министерството на реигоналното развитие  и благоустройството за финализиране на водопровода. Учителки от училището в Килифарево споделиха надеждата си да бъде реализиран проектът за саниране и на тази училищна сграда, за да бъдат осигурени добри условия на децата.Поставяне на радар със съответните обозначителни пътни знаци на пътя Вонеща вода - Трявна, който е част от републиканската пътна мрежа. Това е искането на жителите на Вонеща вода, което те поставиха пред народния представител.  Тук автомобилите се движат с много висока скорост, въпреки ограниченията, а на пътя често излизат деца с велосипеди, изразиха притесненията си местните хора.  Жителите на Вонеща вода споделиха и свое предложение транспортните фирми за междуградски превози да разрешат на автобусите, пътуващи за Стара Загора, Сливен, Ямбол, Повдив, Бургас и обратно, да спират във Вонеща вода.  ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ