област Велико Търново
Сподели
21 май 2019
Автор: ОбластВТ

Деница Коева: Превърнахме Горна Оряховица в мащабен индустриален център (Част II)

Деница Коева: Превърнахме Горна Оряховица в мащабен индустриален център (Част II)
Деница Коева, зам- кмет по строителство, екология и общинска собственост на община Горна Оряховица и е част от администрацията на кмета инж. Добромир Добрев вече втори мандат. Преди да поеме поста на зам. кмет, месец и половина е временно изпълняваща длъжността „Кмет” на Община Горна Оряховица. От 2009 г до 2011 г. е общински съветник в Общински съвет Горна Оряховица.
Срещнахме се с нея, за да обсъдим някои от актуалните за града въпроси.
 
Продължение на интервюто от 20 май
 
-              Предполагаме, че една от сферите, по които тепърва ще работите е пътната инфраструктура, тъй като състоянието на пътната мрежа е един от наболелите проблеми в Горна Оряховица?
 
Да, със сигурност. Подобряването на пътната инфраструктура е една от основните цели на кмета инж. Добрев. Вече бяха ремонтирани част от ул. „Васил Априлов“, ул.“Сидер Войвода“, ремонтирахме много улици и в кв. Пролет,  сега се работи по доста от главните пътни артерии в града – ул. „Вичо Грънчаров“, ул. „Хан Крум“, ул. „Ангел Кънчев“ и много други.
Години наред голяма част от пътната мрежа не е била поддържана, така че подобряването й ще отнеме време. Още с избирането на инж. Добрев за първи мандат работата по улиците започна. Това важи особено много за малките улички в кварталите, които никой не бе ремонтирал повече от 20 години. За 8 години е трудно да компенсираме всичко, което е било занемарено по време на предишните общински администрации, но не спираме да работим.

Това, разбира се, е свързано с доста ремонтни дейности по улиците, но те са неизбежни, ако искаме да подобрим инфраструктурата на общината – надяваме се гражданите да проявят разибране, тъй като сме нясно, че ремонтите са неудобство за тях.

Също така, добре е да имаме предвид, че за да бъде в такова лошо състояние пътната ни мрежа, основна причина за това е и лошото състояние на ВиК мрежата. Това води до непрекъснати ремонти от страна на ВиК.

Това, което общинската администрация може да направи по този проблем, е да изготвяме периодично проекти към ПУДООС за подмяна на канализацията и вече успяхме да ремонтираме водопроводната мрежа на ЖП гарата, сменена е канализацията на ул. „Иван Момчилов“, след което улицата бе асфалтирана цялостно, сменена е канализацията на ул. „Хаджи Димитър“, ул. „Тунджа“, ул. „Пирот“, ул. „Александър Стамболийски“. Предстои подмяната на канализацията и по ул. „Хан Крум“ и ул. „Мано Тодоров“.

Има много проблеми, чиито решаване изисква дългосрочна стратегия и последователна работа. Такъв е и проблема със състоянието на републиканската пътна мрежа на територията на община Горна Оряховица. Сигнализирали сме многократно за това Областното пътно управление и АПИ, и в резултат на това вече се изработва проект за рехабилитация на основните участъци от път ІІ-53. Един от тези участъци, който предстои да бъде ремонтиран, минава през селата Първомайци и Поликраище – едни от най-големите населени места на територията на общината. След одобряването на този проект ще започне същинската реконструкция на този път.

-              Много от проблемите се решават наистина с постоянство, надяваме се да продължите да работите упорито за гражданите на Горна Оряховица.
Кметът Добромир Добрев е толкова активен в желанието си да превърне Горна Оряховица в един от най-хубавите градове за живеене, че няма да се спрем пред нищо, докато не го постигнем!

Години наред, в предишното управление, по много от проблемите, които сега споменахме, не се беше работило - нито инвестициите бяха в такива мащаби, нито инфраструктурата е била реконструирала, общинската собственост беше занемарена – училища, детски градини, стадион.

Хубаво е хората да си спомнят какво представляваше общината ни по време на манадата на БСП, който продължи 16 години! Тогава града беше в застой във всяко едно отношение. Ние започнахме буквално отначало и сме наясно, че това е дълъг процес, но сме упорити и продължаваме да работим, въпреки атаките и манипулациите, на които опозицията редовно ни подлага.

Животът в Горна Оряховица се подобрява с всеки изминал ден и с развитието на бизнес средата в общината тепърва предстоят още много положителни промени за града. Предизборно време е и опозицията се опитва да вмени на хората точно обратното, но ние сме сигурни, че гражданите на Горна Оряховица могат сами да усетят разликата в начина си на живот сега и по време на управлението на БСП.

Гледаме напред, имаме твърде много работа за вършене и няма да спрем, докато не видим Горна Оряховица община без проблеми!
 
 
Стари и нови снимки на Горна ОРЯХОВИЦА: 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ