област Велико Търново
Сподели
26 сеп 2017
Автор: ОбластВТ

Демонстрация - Спасителна акция в следствие на земетресение се проведе в Горна Оряховица

Демонстрация - Спасителна акция в следствие на земетресение се проведе в Горна Оряховица

Днес в Горна Оряховица се осъществи Общинско учение "Раховец - 2017". По време на учението бе приведен в действие Общинският план за защита при бедствия в частите му "Земетресение" и "Промишлена авария".

Тренировката на Щаба за изпълнение на общинския план включи единна спасителна система по осигуряване на защита при аварии, бедствия и пожари в две части. Първата част се проведе на територията на ЖП гарата и втората – в Професионална гимназия по ЖП транспорт „Н. Й. Вапцаров“.

Сюжетът на първото проиграване бе възникване на земетресение, в следствие на което се получава ЖП катастрофа - дерайлиране на цистерна с разлив на амоняк и дерайлиране на пътнически вагон с пострадали пътници. След получаване на съобщение от Оперативния център, силите и средствата се придвижиха по най-краткия път до мястото на авария. На място пристигнаха химически бус, спасителен автомобил, CBRN модул за деконтамнация. Специалисти със защитни облекла и противогази извършиха разузнаване. След рапорт за състоянието, доброволци евакуираха пострадалите пътници. Екип на БЧК оказа първа помощ на пострадалите.

Вторият етап продължи с тренировка за пожар. Сюжетът включи частични разрушения в сградата на училището в следствие на земетресение, възникнал пожар в класна стая, евакуиране на ученици. За целта се създадоха условия за задимяване на сградата. Първо се подаде аларма за евакуация. Училищни служители изведоха децата, директорът на училището  инж. Иван Чолаков подаде сигнал на телефон 112. Екипи на пожарна безопасност пристигнаха на място. След извършени издирвателни действия, пострадали се изведоха с помощта на специализирана кола от втори етаж на сградата. Оказа се долекарска помощ на пострадалите, след което бяха транспортирани до най-близката болница.

Участници в учението бяха РДПБЗН Велико Търново, РСПБЗН Горна Оряховица – сектор „Специализирани оперативни дейности“, РУ-МВР гр. Горна Оряховица, ЦСМП, доброволно формирование „Раховец“, „Енерго Про мрежи“ АД – Мрежови измервателен район“-Горна Оряховица, ВиК „Йовковци“ ЕООД – район Г. Оряховица, ученически авариен екип на БЧК към СУ „Вичо Грънчаров“.

Официални гости на събитието бяха областният управител проф. д-р Любомира Попова, кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, Анелия Димитрова – секретар на Община Горна Оряховица, както и заместник-кметовете Йорданка Кушева, Деница Коева и Николай Георгиев.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ