област Велико Търново
Сподели
08 авг 2018
Автор: ОбластВТ

Действащ макет на праисторически вертикален стан показват тази събота в горнооряховския музей

Действащ макет на праисторически вертикален стан показват тази събота в горнооряховския музей
В предстоящата „Семейна събота” на 11 август ще се проведе последното музейно занимание от поредицата „Езикът на знаците през вековете”.


Творческото ателие е посветено на различните изображения на символи върху предмети от праисторията до наши дни. За финал специалистите от музея са избрали да запознаят посетителите с работещ макет на праисторически вертикален тъкачен стан.
        
Най-ранните станове датират от V-то хилядолетие преди новата ера. Исторически музей – Горна Оряховица притежава интересна колекция от 9 броя праисторически тежести за стан с предписмени знаци, които от месец юни са експонирани в обновената зала „Археология”. Със специално изработени техни копия е направен и макет на стан отпреди 6 000 години.
        
Тази събота с мултимедийна презентация ще бъдат представени древните знаци, откривани при археологическите находки, и по-специално колекцията от тежести на музея. След това всеки желаещ ще може да се запознае с устройството и функцията на праисторическия стан и да се включи в демонстрацията по тъкане с конопени конци.


        
Поради големия интерес, гост на музея отново ще бъде Йордан Карастоянов с неговите действащи макети на древното стенобитно оръдие – балиста. С негова помощ ще бъде организирано ново състезание по стрелба в двора на музея.
        
Точно в 10.00 часа по традиция започват любимите игри на най-малките „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, в които най-добрите участници ще си тръгнат с награди.
        
Работното време на музея за посетителите на „Семейни съботи” е от 10 до 17 часа. И през това лято билетът за едно семейство остава 2 лева. Входната такса дава възможност на всички да участват в образователните кътове и работните ателиета, да се включат в игрите „Ряховски пъзел” и „Експонатите разказват”, да разгледат музейните експозиции,  включително най-новите „Археология” и „Горнооряховски суджук”. Всяка събота специална награда ще получава и всеки 10-ти посетител на музейните занимания.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ