област Велико Търново
Сподели
05 юни 2018
Автор: ОбластВТ

Две момичета от Елена са сред носителите на Националната младежка награда за благородство и доблест

Две момичета от Елена са сред носителите на Националната младежка награда за благородство и доблест
Николета Савова и Ива Венкова, ученички в 11 и 10 клас на еленското СУ „Иван Момчилов“, са сред 19-те отличени с Националната младежка награда за проявени благородство и доблест. Тя е учредена през 2017 г. и се връчва за първи път тази година на деца и млади хора до 20-годишна възраст за благородство, доблест, милосърдие и гражданска отговорност.


Учредители на наградата са Държавна агенция за закрила на детето, фондация „Фехтовална академия Васил Етрополски“, Малтийски орден – България и фондация „Българска памет“. За номиниране на лауреатите на тазгодишната награда са правени допитвания до представители на местната и централната власт, общественици, социално ангажирани представители на бизнеса, доставчици на социални услуги, представители на медиите по региони.


Двете еленски момичета от няколко години работят като доброволци на Българския младежки червен кръст в Елена. Те са в центъра на всяко събитие с благотворителна цел, което младежката организация провежда в общината – акции за събиране на хранителни продукти и запазени дрехи, посещения по домовете на деца с увреждания и с нисък социален статус, благотворителни базари, концерти и театрални постановки в помощ на болни деца и млади хора.

Николета и Ива развиват активна дейност за привличане на все повече младежи в доброволните инициативи, които срещат голяма обществена подкрепа. Младите червенокръстци получиха помощ и поощрение от община Елена, която им предостави стаи в Общностния център в града.

Церемонията по награждаването ще бъде на 11 юни в резиденция „Врана“ и се домакинства  от Н.В.Симеон Сакскобурготски.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ