област Велико Търново
Сподели
25 мар 2019
Автор: ОбластВТ

Две изложби откриват в Деня на театъра в МДТ „Константин Кисимов”

Две изложби откриват в Деня на театъра в МДТ „Константин Кисимов”
Две изложби ще бъдат открити в Международния ден на театъра 27 март в МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново. Първата е със сценични плакати на студенти от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ при Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет.В празничния ден за първи път в храма на Мелпомена ще бъде показана ретро осветителна,  озвучителна, прожекционна и друга традиционна театрална техника. Експозициите са инициирани и организирани от Алфидин Раифов, зам.- директор „Маркетинг, продажби и реклама” в МДТ.

Ретро изложението ще бъде разположено в централното фоайе на театъра. В него са включени експонати от фонда на великотърновския театър, които с въвеждането на дигитализацията вече не се използват. Гостите ще могат да видят от близо стари грамофони, магнетофони и други ярки представители на озвучителната техника от 50-те години на XX век. Ще бъде направена и демонстрация на сценична механизация и кино машина от 70-те години на миналия век.

Първи изложбата ще могат да разгледат участниците в традиционния тур зад кулисите на театъра, който ще се проведе на 27 март от 18 часа. По време на обиколката почитателите на изкуството ще видят отблизо как се случва магията на театъра. Хора от техническия екип ще запознаят гостите с най-голямата гордост на МДТ „Константин Кисимов” - изключителната въртяща се сцена, с каквато не може да се похвали друг театър в страната.

Половин час по-рано, в 17,30 часа, се открива студентската изложба със студентски плакати. В централното фоайе на МДТ ще бъдат подредени 45 творби, посветени на театъра, операта и балета. Този род експозиции са голяма рядкост поради поръчковия характер на това изкуство. Произведенията на младите творци са създадени, за да отразят конкретна постановка или културно събитие и след това обичайно потъват в забрава.

Изложбата има за цел да представи пред търновската публика многообразието и силата на въздействие на плаката като жанр в изкуството. „Въпреки че е инспириран от конкретно сценично произведение, на него трябва да се гледа като на самостойна художествена творба. Художникът използва широка палитра от изразни средства, за да привлече вниманието на аудиторията и да разкрие в най-фокусиран вид фабулата на сценичната постановка. Характеризира се със синтетичност, артистичност и драматичност в изказа”, обяснява доц. д-р Красимира Друмева, ръководител на катедра „Графичен дизайн и визуална комуникация“.

Сред първите плакати, заели важно място като елемент в масовата култура, са именно сценичните. Те поставят основите за появата и съзряването на всички останали жанрове в плакатното изкуство. Придобиват широка популярност и са наречени „галериите на улиците”. Именно заради това сценичният плакат заема основно място в учебната програма на студентите в специалност „Графичен дизайн и визуална комуникация“.

По думите на доц. Друмева произведенията, включени в експозицията са наситени с нагнетена емоционалност, уникалност и артистизъм. „Студентите боравят толкова умело с художественото преувеличаване, че хиперболите и аналогиите, които използват, се превръщат в естествено продължение на драматургичния образ. Използват квинтистенцията на живописта, скулптурата и графиката, за да постигнат артистичен и в същото време обобщен образ на посланието. Съзерцавайки тези творби, границите между реалност и илюзия се размиват и зрителят попада в необятния свят на фантазията. Стремежът на младите художниците е стъпка по стъпка да реабилитират позициите на плаката, като средство за визуална комуникация. Той обединява инструментариума на изящните и приложни изкуства в една бълбукаща от идеи и послания симбиоза. Изразната му мощ е натоварена с мисията да естетизира градската  среда, за да издигне масовата култура на едно по-качествено ниво”, твърди доц. д-р Красимира Друмева.

Изложбите са част от проявите, включени в Седмицата на театъра в МДТ „Константин Кисимов”. Тя се организира за седма поредна година от ръководството на храма на Мелпомена в старата столица. Проявите стартират на 25 март от 19 часа с втора премиера на оперетата „Теменужката от Монмантър” на Имре Калман. Тя се играе за първи път у нас в оригиналната версия на Юлиус Брамер и Алфред Грюнвалд, които са автори на либретото. На 26 март с две свои заглавия на великотърновска сцена гостува Театрално-музикален център – Кърджали. От 16,30 часа те ще представят детския спектакъл „Безопасна приказка“ от Илия Деведжиев. В 19 часа започва постановката „Няма места“ с участието на актрисата Мая Бежанска. Пиесата е с поощрителна награда от Осмия национален конкурс за драматургия „Иван Радоев”.

В празничния 27 март след традиционния тур зад кулисите ръководството на театъра кани своите гости на коктейл и приятен разговор с актьорите от театралната трупа. В централното фоайе на театъра почитателите на изкуството ще могат да се снимат и да разговарят в неформална обстановка със своите любимци от сцената.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ