област Велико Търново
Сподели
12 дек 2017
Автор: ОбластВТ

Два балотажа и осем кмета от първи тур при евентуални местни избори днес (Резултати от социологическо проучване)

Два балотажа и осем кмета от първи тур при евентуални местни избори днес (Резултати от социологическо проучване)
Изминаха малко над две години от местните избори през 2015г – време, равняващо се на половин кметски мандат. За да провери как се развиват общините в област Велико Търново и доволни ли са гражданите от своите градоначалници, нашата медия организира онлайн допитване до гражданите на всяка една община. Въпросът, на който нашите читатели отговориха бе - "Ако изборите бяха днес, бихте ли гласували доверие на действащия кмет в своята община?". 
При отговор "НЕ" всеки гражданин имаше възможност да посочи коя политическа сила би желал да подкрепи. Проучването можете да намерите ТУК.
Представяме на вашето внимание и резултатите от нашата анкета:
 
Велико Търново
Градоначалникът на Велико Търново - Даниел Панов събира изключително голям вот на доверие. Цели 65,12% от гражданите на старата столица  биха гласували отново доверие на областният координатор на ГЕРБ, за негов трети мандат. За сравнение - на местните избори през 2015 година, Даниел Панов събра 22,835 гласа или 65.77%. Така той би затвърдил отличното си представяне с трети мандат и то с победа от първи тур.

Като втора политическа сила във Велико Търново ще се оформи БСП. Доверието в социалистите се изразява с 8.98% от общия вот. През 2015-та година БСП, с кандидат Валентин Ламбев, спечели 4,407 гласа или 12,69% от всички гласували. Това е спад с близо 3% в доверието към партията.

Коалицията "Обединени Патриоти" заема третото място, с вот на доверие от 5,64% (6,06% през 2015.г с кандидат Пламен Легкоступ).

Всички десни партии, разгледани в коалиция (СДС, ДСБ, Реформаторски блок, Да,Българя и т.н) са подкрепени от едва 3.11% от местното население (4,17% за Реформаторски блок през 2015г).

Любопитен факт е, че 7,84% от търновци биха подкрепили независим кандидат, без да посочват точно кой. Така непартиен кандидат би станал трета политическа сила в старата столица.

Всички останали политически партии общо събират малко над 9%. Това включва партии като АБВ, ДПС, ВОЛЯ, местни коалиции и инициативни комитети.
 
Горна Оряховица
 
Във втората по големина община в областта Горна  Оряховица също ще има победа на първи тур. Каращият втори мандат Добромир Добрев бележи изключително значим ръст в своето представяне. През 2015-та година кандидатът на ГЕРБ получи 43,21% от доверието на хората, което не му стигна за победа на първи тур. Сега обаче цели 56,11%  от гражданите на Горна Оряховица биха дали своя глас за трети мандат на представителя на ГЕРБ. Това не е никак случайно, тъй като много от хората споделят, че градът се е превърнал в строителна площадка. Припомняме, че в града се прави нова градска част, поднови се голяма част от канализацията, изгради се ново кръгово движение с изцяло подновен път, санират се множество блокове, има построени няколко нови сгради и се строят още такива. Подновява се парк "Детски кът". През миналото лято се реновира и стадион "Локомотив".

Като втора политическа сила в града под "Камъка" отново се очертава БСП. През 2015-та година социалистите, начело с Ангел Йорданов, спечелиха 10,72% от вота на хората. След радикалните промени в партията на национално и на местно ниво, горнооряховското БСП би получило 14,52% от вота на хората, което е ръст, макар и малък.

На трето място се нарежда коалицията на десните партии с 5,12% от общия вот (9,11% като Реформаторски блок през 2015г.)
Коалицията "Обединени патриоти" също бележи спад в своя резултат. От 9,48% през 2015г, националистите спадат на едва 4,27% от общия вот.

Евентуален независим кандидат в Горна Оряховица ще събере 7,13% от вота. Останалите политически партии събират 12,85% от общия вот, което включва ВОЛЯ, АБВ, ДПС и местните сдружения и инициативни комитети. Припомняме, че балотажът през 2015г. бе именно с една местна коалиция, в лицето на "Коалиция за Възраждане на община Горна Оряховица", начело с екскмета Никола Колев.
 
Лясковец
 
Лясковец може да се похвали с един от най-дълго управляващите кметове в съвременната история на България. Доктор Ивелина Гецова кара своя 4-ти мандат и по всичко личи, че се е устремила към 5-ти такъв. През 2015-та година Лясковец избра своя градоначалник с 54,65% от гласовете, в полза на представителя на ГЕРБ. Ако местните избори бяха днес, гражданите биха дали на д-р Гецова цели 64,58% от общия вот, което се доближава изключително много до показателите на областния координатор Даниел Панов.

Тук интересното е, че на второ място хората дават предпочитанията си към независим кандидат с цели 16,52% от общия вот.
Голям срив отчитат в представянето си местните социалисти. БСП събира актив от едва 7,3% (за сравнение 36,97% през 2015г.) 
Можем да кажем , че борбата в Лясковец ще е по-скоро за четвъртото място, тъй като останалите политически партии като Обединени патриоти, Десни формации, ДПС, ВОЛЯ, АБВ и т.н варират между 2 и 4%. За местни сдружения и инициативни комитети, гражданите отделят под 2% от своя вот.

Стражица
 
Интересна ще е борбата в община Стражица. Тук настоящият градоначалник Румен Павлов успява да събере 37,25% от вота на избирателите (38,14% на първи тур през 2015г.).
Спад бележи доверието към ГЕРБ в общината. Кандидат на ГЕРБ би събрал само 29,41%.  За сравнение, през 2015г. ГЕРБ, начело с Детелина Борисова, събра 35,46% на първи тур. 7,3% от хората биха посочили независим партийно кандидат, а 3% биха гласували за ДПС. Дясна коалиция би събрала 6% подкрепа. Любопитно е да отбележим, че 17% от хората са посочили, че очакват да видят кои ще са другите кандидати, което означава, че една евентуална силна фигура би могла да промени в немалка степен обществените нагласи.
 
Златарица
 
Златарица също ще избере своя досегашен кмет на първи тур. Кандидатурата на ВМРО - Пенчо Чанев събира 57.3% от гласовете на гражданите, с което подобрява своите 51.22% от 2015г. Тук също има интересен момент, тъй като 34.2% от хората споделят, че биха решили за кого ще гласуват, едва когато видят останалите кандидати. Припомняме, че през 2015-та година Теодора Косеркова от МК "БЪДЕЩЕ ЗА ЗЛАТАРИЦА" събра 38,86% от общия вот, като очевидно гражданите отново очакват да се появи силна фигура. ГЕРБ се нарежда на 3-та позиция с резултат от 5,26%. Останалите партии си разпределят малко под 4% от гласовете.
 
Елена
 
Една от най-силните кандидатури се оказва тази на Дилян Млъзев в Елена. През 2015-та година, кандидатът на ГЕРБ събра 57,37% от гласовете на гражданите и спечели първия тур, без особени проблеми. Ако изборите бяха днес обаче, цели 72,34% от еленчани биха гласували за ГЕРБ и Дилян Млъзев. Социалистите тук събират вот малко под 15%, а за независим кандидат ще гласуват 5.2% от хората. Хората, които очакват да видят останалите кандидатури са 4.8%
 
Павликени и Сухиндол
 
Бастионите на БСП в областта - Павликени и Сухиндол също запазват своите кметове със съответно 60,2% и 63,2% от гласовете. И в двете общини втора политическа сила е ГЕРБ съответно 27,33% в Павликени и 31.2% в Сухиндол. Тук другите партии си делят останалите проценти, с малки разлики.
 
Полски Тръмбеш
 
В Полски Тръмбеш независимият кандидат, с подкрепа на БСП, Георги Чакъров затвърждава своя резултат от 65.31% (64,29 през 2015г). На второ място се нарежда ПП ГЕРБ с 30,2% (28,33 през 2015г). Евентуална кандидатура на ДПС би събрала близо 4,5%.

Свищов
 
Община Свищов се очертава като една от общините, които ще очакват оспорвани избори. Тук настоящият кмет от БСП Генчо Генчев събира 33,4% от гласовете (24,9% на първи тур през 2015г.).  Евентуална дясна коалиция би събрала 32,1% от гласовете. Вероятно това се дължи на силната фигура на бившия кмет Станислав Благов, който дори водеше на първи тур през 2015г. с 35,63%. На трета позиция се нарежда ГЕРБ с 13,2%. Местни комитети и независими кандидати биха събрали малко над 21%.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ