област Велико Търново
Сподели
08 дек 2017
Автор: ОбластВТ

"Да се напием или да останем нетрезви": Честит празник, студенти!

Да се напием или да останем нетрезви: Честит празник, студенти!
Високопочитаният Празник на студентите у нас възниква през 1902 година като патронен празник на Софийския университет. Отначало се е отбелязвал на 25 ноември – денят на свети Климент Охридски, който е и патрон на висшето училище. Защо датата се е променила на 8 декември? Защото Българската православна църква използва Юлианския календар (до 1968 г.), датата на празника се измества с 13 дни напред и се чества на 8 декември.

Емблематичният за старата столица Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ съществува от 1963 година. От тогава до сега, градът е посрещнал топло  хиляди студенти. Живописните гледки, студентските купони, вечерните събирания с колеги, безкрайните обсъждания на трудните изпити, остават спомен за цял живот.

Има още един прословут университет в областта и това е Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов, известен сред студентите още като Свищокио или Свищака. Първите учащи пристигат през далечната 1936 година. Студентите са неизменна част от ежедневието тук и сякаш градът никога не спи.

Празникът се отбелязва от всички бивши и настоящи студенти, както и от самите преподаватели, които с умиление разказват за тяхното време. Денят е повод за среща на стари випуски.

Честит празник, скъпи студенти! Пазете съкровени спомени от студентските години, бъдете успешни в предстоящата изпитна сесия и прекарвайте с веселие всеки миг!
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ