област Велико Търново
Сподели
01 ное 2020
Автор: ОбластВТ

Даниел Панов: Честит празник, съвременни будители, които и в трудни времена ни давате духовна сила

Даниел Панов: Честит празник, съвременни будители, които и в трудни времена ни давате духовна сила
Уважаеми великотърновци,
 
В Деня на народните будители българският дух ликува!
1 ноември е празник, много силно свързан с корените ни, с идентичността ни като народ. Почитаме духовните ни водачи – всички онези герои, опазили онова, що е българско дори в най-тъмните времена и векове.
Наричан в миналото Отчовден, 1 ноември е ден за почит и на покровителя на българския народ св. Иван Рилски.
 
Десетилетия наред този хубав български празник бе забравен. Възстановен в календара през 1992 година, днес Денят на народните будители вече заема своето стойностно място в културния живот в България и сред сънародниците ни в странство.

И това е напълно естествено, защото днес се прекланяме пред хората, които ни просвещават и одухотворяват, които ни възпитават в дух на родолюбие – учителите и преподавателите, духовниците, поетите и писателите, хората, посветили се на музейната, читалищната и библиотечната дейност, художниците и всички творци.
 
Признателност и искрена благодарност към всички вас, съвременни будители! Защото дори и в трудни времена като днешните вие всеки ден доказвате, че сте истински родолюбци, че ни давате нужната сила, духовна опора и вяра, че се грижите за силния български дух на малки и големи!
 
Дълбок поклон и пред нашите предци и герои, които и в най-тъмните времена опазиха и поддържаха живи българския дух, културните и просветни постижения на народа ни, православната ни вяра!
 
Честит Ден на народните будители!
 
Даниел ПАНОВ,
Кмет на община Велико Търново 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ