област Велико Търново
Сподели
24 яну 2019
Автор: ОбластВТ

Грипът застигна и Горна Оряховица

Грипът застигна и Горна Оряховица

Отделението по педиатрия в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица е препълнено от миналата седмица заради повишената заболеваемост от грип и вирусни инфекции. Това съобщи началникът на отделението д-р Елена Ангелова.Ежедневно малките пациенти са около 30, като броят на леглата в детско отделение е 20. Допълнително към двата сектора са осигурени по две легла, като се очаква да се увеличат през следващите дни.

Педиатрите отчитат ръст на случаите на усложнения след грипа. Приемат се пациенти от най- различна възраст с бронхеолити, бронхопневмонии и отити. Възпаленията на гърлото и на ухото се консултират задължително с УНГ- специалист.

На 18 януари в отделението е постъпило детенце в ранна детска възраст, което е било диагностицирано с остър миокардит. Медиците веднага са приложили адекватно лечение и са изпратили детето за лечение в Детската клиника в УМБАЛ - Плевен.

"При този пик на вирусните инфекции, малко родители прибягват до самолечение на децата си, те посещават личните лекари. За съжаление, често усложненията се развиват бързо при децата", коментира д-р Ангелова.

"В този период, в който имаме повече случаи на тежки усложнения, лечението продължава и над предвиденото в клиничната пътека", коментира още д-р Ангелова. "Имаме деца, които са с 10-дневен престой в отделението."

Тя увери, че целият екип на Детско отделение е мобилизиран и покрива 24-часово дежурство, като непрекъснато на разположение има лекар. Екипите на Спешна помощ в Горна Оряховица също са на разположение, в болницата дежури и кабинет по неотложна помощ всяка вечер от 20 часа до 8 сутринта, както и през почивните и празнични дни.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ