област Велико Търново
Сподели
28 яну 2020
Автор: ОбластВТ

Грипна ваканция в цялата област - кметът на Горна Оряховица с послание към учениците

Грипна ваканция в цялата област - кметът на Горна Оряховица с послание към учениците
Със Заповед на директора на РЗИ – Велико Търново, във връзка с решение на Областния оперативен съвет за борба с грип и Остри респираторни заболявания от 28.01.2020 г., с цел ограничаване на разпространението им сред учениците в област Велико Търново, на Регионално управление на образованието – Велико Търново е предложено прекратяване на учебните занятия в училищата на територията на всички общини в областта, за периода от 29 януари (сряда) до 7 февруари (петък) включително. Учебните занятия ще бъдат възобновени на 10 февруари.

За да бъде прекъснат механизма на предаване на заразата за времето, в което са прекратени учебните занятия е необходимо да се ограничат всички извънучилищни мероприятия и извънкласни форми на обучение, при които се събират деца и младежи.

Предвид ангажиментите на родителите и за тяхно улеснение, детските градини ще продължат да работят по обичайния си график. Присъствието на децата е по лична преценка на семейството.

На територията на област Велико Търново заболяемостта от ОРЗ и грип непрекъснато се увеличава. В сравнение с периода 17 януари – 24 януари заболяемостта е нараснала от 197 на 10 000 души на 224,70 на 10 000 души е за периода 21 януари – 28януари, като най-висока е във възрастовите групи 0 - 4 г., 5 – 14 г. и 15 – 29 г. Много високото ниво на заболяемост от ОРЗ и грип сред населението в областта се потвърждава и от вирусологично доказана циркулация на грипни вируси.

Кметът на Горна Оряховица се обърна със специално послание към учениците : 

"​Специално искам да се обърна към младежите с молба да не прекарват неучебното време по заведения и места, където се събират много посетители. Предупрежденията и мерките целят да се предотврати точно струпването на повече хора, за да не допуснем по-сериозно разпространение на заболяването.
Според данните, които ми бяха предоставени, на територията на цялата област болните непрекъснато се увеличават, като най-висока е заболеваемостта при децата и младежите."
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ