област Велико Търново
Сподели
04 авг 2017
Автор: ОбластВТ

Готови ли сте за една студена бира? Днес е международният й ден!

Готови ли сте за една студена бира? Днес е международният й ден!

Сред най-любимите разхладителни питиета в летните горещини е бирата. Асоциира хубави спомени и приятни емоции  –  море, плаж, ваканция, приятели, весела компания. Днес е обявен за Международен ден на бирата. Празнува всяка година в първия петък на август месец. Основан е през 2007 година в Калифорния.  

Днешният ден е определен за дегустация на бира с приятели и наслаждаване на вкуса й. Според изследователи, бирата вероятно е случайно открита при опит да се направи пшенична супа. По описания от египетски хроники, става ясно, че след откриването на писмеността се е употребявала като пиво. Толкова се е харесала бирата на човечеството, че през Средновековието, Северна Европа се е превърнала в родина на откритието. Появили се дори първите бирарии, където хората се събирали, за да се насладят на бирения вкус, който бил по-хубав от домашно приготвения.

Рецептата и начинът на приготвяне се менят от държава на държава.  В Белгия могат да изброят толкова видове бира, колкото са видовете френски сирена. В Ирландия пият "stout", а в Дания "pilsner". Да не забравим да споменем и световноизвестните бирени фестивали на Германия. Всяка година в Берлин се стичат милиони туристи, където се предлага от пивото в традиционни дървени къщурки.

По нашите географски ширини, бирата върви в обилни количества в приятелски сбирки, замезена с пържена цаца, картофки или типичната за нас шопска салата. 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ