област Велико Търново
Сподели
08 апр 2020
Автор: ОбластВТ

Горнооряховски DJ вдига настроението с онлайн дискотека по време на кризисното положение

Горнооряховски DJ вдига настроението с онлайн дискотека по време на кризисното положение
Дните в карантина започнаха да ни се виждат безкрайни. В началото беше интересно когато си казахме какво толкова, ще подредя гардероба, ще направя пролетното почистване по-рано и пей сърце! Само че с напредването на времето, насъбралата се енергия в нас започна да ескалира и започнахме да търсим с какво да заместим предишните си навици и занимания. Много хора подеха инициативата да предлагат онлайн семинари на интересна тематика, зумба, йога и подобни. Такъв пример идва и от Горна Оряховица, където един млад човек споделя своя талант с онлайн обществото. 

Руси Русев е на 29 години, израснал в стражишкото село Сушица, а в момента живее в Горна Оряховица. Учи във Велико Търново, а средното си образование завършва в ПГЕЕ „М.В.Ломоносов” в Горна Оряховица. След това продължава с Българска филология във ВТУ. Но музиката го влече още от детска възраст. Вече над 10 години се занимава активно с музикално изкуство. Към момента и на професионално ниво – работи в заведения и озвучава частни мероприятия.  Ето какво ни разказа и той:

*
Изведнъж извънредното положение остави хората без заведения и без класическия начин за отпускане и забавление, каквито са приятната компания с хубава музика за фон, споделя Руси Русев. Това го накарало да се замисли над идеята за онлайн дискотека. Разказва, че този тип дискотеки започнали да набират скорост доста преди да има карантина. А извънредното положение създало предпоставка за развитието на виртуална дискотека и на родна земя. 

Как е дошла идеята?

За създаването на домашно студио трябвало да си закупи допълнителна техника. Първият стрийм бил с мобилен телефон, но с всеки изминал път, започнал да надгражда. За седмица успял да си създаде напълно работеща система и най-важното - с перфектен звук. Последвали въпроси дали да има микрофон или не, дали да има поздрави. През това време известният диджей Дамян набрал популярност в интернет платформите. За да има разнообразие за публиката, Руси решил да наблегне на клубната музика. В началото са го питали няма ли да има попфолк музика. Размислил и решил да пусне чалга парти, но благотворително. Намерил начин да направи система за дарения в лайф стрийма, за да съчетае полезното с приятното. За жалост – нямало благотворци. Дошла друга идея: българинът обича да се поздравява и името му да е на дисплея. Направил е така, че самите поздрави да станат платени. Подобрил е системата и от снощи тя се нарича „Зона за поздрави”. Един поздрав е с минималното заплащане от 1,80 лв., без допълнителни такси. По този начин дори фирмите могат да си пуснат реклама, разказва идеята си Руси. Накрая се е получило нещо като музикално предаване на живо. 

Радвам се, че успях да постигна тази система, защото дори големите дисководещи пускат от телефона, а  и нямат толкова хубав звук. 

През изминалите седмици организирах е-парти ежедневно. Миналата седмица си дадох малко почивка. Но през тази ще има почти всяка вечер. Излъчвам от 21 ч. Все още не се допитвам каква музика да преобладава. Радвам се, че аудиторията ми е разнообразна – има и млади има и възрастни хора.  Приятели на 40-50-годишна възраст започнаха да искат и парчета като за тях от 80-те и 90-те години. Определено е забавно. Получавал съм видеа как са ме пуснали на телевизора и ме гледат и слушат. Да  видя как хората се забавляват с мен е голямо удоволствие.Планува ли да продължи и след извънредното положение?

Разбира се, както казах, онлайн дискотеки имаше и преди, само че не бяха толкова популярни у нас, категоричен е Руси. Трудоемко е да се създаде такава организация и да има постоянство, особено ако си без екип. Трудно е да следиш всичко едновременно. Най-вероятно след края на карантината ще променя графика на излъчването. Планирам да е поне три пъти в седмицата. Хората в напредналите западни държави могат да си позволят да платят минимум по 1 долар на смс, за България 1,80 лв. може и да са много, но ако 20 човека отделят, за мен ще бъде един стабилен надник. По този начин си изкарват хонорара другите диджеи по света.  Заедно с подготовката на компютъра, за да изглежда всичко добре и да се хареса на хората, работния ден възлиза на 10 часа. Това си е професия.

В кои платформи можем да открием DJ Руси?

За сега е най-активен във фейсбук. Опитах в Twitch, но там се оказа неподходящо поне за това, което аз правя. В  Youtube авторските права оказват доста ограничения. Изпитвам затруднения и с авторските права на българската музика дори във фейсбук. Ако някоя музикална компания чете тази статия, нека излезе с позиция, поне в рамките на извънредното положение да не търси авторските си права, призовава още Руси. Проблемът на фейсбук пък е, че на всеки час ми прекъсва живото предаване. Днес съм си отделил деня само за решаване на този проблем. Тази вечер ще пусна тестов стрийм на нова платформа. Надявам се да не се получи отново това досадно прекъсване. Най-голямата награда за хора като мен е да видиш, че радваш хората, затова ще бъда щастлив да ми споделят живото предаване. До сега не съм споделял в нашите местни групи, за да не спамя излишно. Който желае, ще ме намери. 
   
Започнах онлайн дискотека, за да убия лично време, какво ще стане занапред не мога да предположа – това ще го реши публиката. Старая се да предоставя най-доброто и да се вслушам в мнението на хората.Ще опита ли отново да направи благотворителна инициатива?

Разбира се – отговаря младият диджей без да се замисли дори. Има идея да предложи на фирми да работят заедно. Дали например да им слагам логото на дисплея за реклама, а средствата да бъдат събрани за дарение. Това е само замисъл, въпроса е, че като го направих веднъж не се получи, но пък партито стана яко. Занапред може да опитам пак, ако има желаещи, нека се свържат с мен. Дори бих излъчил от някое заведение, добавя още Руси.

За финал

На моите последователи мога да кажа две неща. Първо – ще бъде яко и второ – да ме почерпят по една виртуална бира! То е същото дали ще почерпиш диджея за поздрав в реална дискотека или във виртуална!

Диджей Руси Русев предварително обявява на страницата си какво парти предстои. Проверете ТУК!

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ