област Велико Търново
Сподели
21 сеп 2020
Автор: ОбластВТ

Горна Оряховица отбеляза 112 години от обявяването на Независимостта на България

Горна Оряховица отбеляза 112 години от обявяването на Независимостта на България
С тържествен ритуал бе отбелязана 112-та годишнина от обявяване на Независимостта на България. Честването се проведе в навечерието на празника, тъй като на 22 септември Велико Търново ще бъде център на националните тържества.

Празникът се състоя пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани. „На 22 септември 1908 година, в съседно Велико Търново, княз Фердинанд Първи прочита пред насъбралото се множество манифест, с който обявява България за независима държава. Със своето трудолюбие и предприемчивост, със своите постоянство и упоритост, българите успяват да превърнат родината си в притегателен център и икономическа сила на Балканите. По този начин, натрупала самочувствие, България използва подходящият външнополитически моменти прави решителна стъпка към независимостта. Днес, повече от век по-късно, знаем, че независимост не е нещо, което се постига за ден или два; знаем, че не е по силите на един или няколко; знаем, че колкото и да е голяма целта пред нас, с последователност и труда на всички ни, тя непременно ще се осъществи. Независимостта идва тогава, когато заедно и със самочувствие всички работим за нея. Честит празник, горнооряховчани!”, каза още в празничното си слово кметът инж. Добромир Добрев.

Венци и цветя, в знак на признателност пред героизма и саможертвата на героите, загинали за независима България, бяха поднесени от името на кмета инж. Добромир Добрев, народните представители от 44-то НС Клавдия Ганчева и Явор Божанков, председателя на ОбС – Г.Оряховица Димитър Николов, Военно формирование 22 790, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от политически партии, обществени организации и граждани.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ