област Велико Търново
Сподели
24 май 2017
Автор: ОбластВТ

Горна Оряховица отбеляза с шествие Деня на българската просвета и култура

Горна Оряховица отбеляза с шествие Деня на българската просвета и култура

С празнично шествие започна Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в Горна Оряховица

Шествието, посветено на 24 май премина по главната улица на града Представителна група, водена от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, председателя на общинския съвет, заместник-кметове, общински съветници, общинска администрация, просветни и културни дейци поведоха празничната колона. Най-нетърпеливи да дефилират бяха децата от детските градини. Облечени празнично, усмихнати с много цветя и балони, малчуганите преминаха през центъра на града. Като част от празничното дефиле на децата беше изпълнението на мажоретния състав при ЦДГ „Здравец”.

С цветя, знаменца и балони дефилираха и учениците от учебните заведения в Горна Оряховица. Изключително пъстри, с балони в цветовете на националното знаме, много цветя, бяха ученическите блокове. По традиция първи премина блокът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. В празничното шествие се включиха представителни блокове от всички учебни заведения в Горна Оряховица. Поздрав към горнооряховчани отправи мажоретния състав при ОУ „Иван Вазов”. СУ „Вичо Грънчаров” също спази традицията и поздрави публиката с изпълнение на мажоретките от училището. С букви изплетени от цветя преминаха учениците от СУ „Георги Измирлиев”. Децата носеха и рисунки, посветени на светите братя Кирил и Методий. С балони с цветовете на българския трибагреник дефилираха учениците от ПГЛПИ „Атанас Буров”. И разбира се най-атрактивно отново бе появяването на ученическия блок на ПТГ „Васил Левски”. Тази година той бе предвождан от файтон, воден от два коня. Кабриолет, туниногован автомобил бяха част от автопарка, който бе част ученическия блок.

Празникът в Горна Оряховица продължава. В Художествена галерия „”Недялко Каранешев” ще бъдат връчени първите награди „Млада Горна Оряховица”, по новата Наредба за званията и отличията, на успели млади хора.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ