област Велико Търново
Сподели
18 май 2018
Автор: ОбластВТ

Горна Оряховица заедно с други 48 европейски града кандидатства за танцов рекорд на Гинес

Горна Оряховица заедно с други 48 европейски града кандидатства за танцов рекорд на Гинес
Общо 202 бяха участниците от Горна Оряховица в танцов проект за подобряване на рекорд на Гинес, който се проведе днес в 49 европейски града от 9 държави едновременно.

Точно в 13.00 ч. (българско време) на площад  „Георги Измирлиев“, горнооряховски танцьори на възраст от 9 до 79 години се присъединиха към своите колеги от Европа, танцувайки кадрил от оперетата „Прилепът“ на Йохан Щраус. Музиката и хореографията бяха еднакви за танцьорите от всички държави. 

"SQuadrille" се организира от Словенската национална танцова асоциация. Горна Оряховица е единственият български град, който се включи в общото танцуване. Инициативата за присъединяването му бе на балетна школа „Грация“ и се реализира със съдействието на Община Горна Оряховица.

На централния площад на града звучеше словенско радио, което предаваше събитието на живо. Кметовете на градовете едновременно отправиха своите поздрави към участниците и пожелаха успех. Последва преброяване от 10 до 0 и по този начин се даде стартът на голямото европейско танцуване. 

От Горна Оряховица в общата танцова хореография се включиха представителни танцови групи от: балет „Грация“, балет „Етна“ при Младежки дом, ДФС „Раховче“ при НЧ „Братя Грънчарови – 2002“, ТФК „Балканика“ при НЧ „Напредък – 1869“, СУ „Георги Измирлиев“, СУ „Вичо Грънчаров“, ОУ „Иван Вазов“ и Групата за здраве и дълголетие при Клуба на ветераните спортисти.

Следва преброяване на участниците от страна на организаторите на Рекордите на Гинес. Европейският танцов проект е кандидатствал за книгата на рекордите и апликационната форма е получила одобрение. През 2011 г. в общия танц са се включили 33 202 танцьори от 51 града на 8 европейски държави. Дали проектът този път е постигнал своята цел, ще стане ясно в началото на юни.

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ