област Велико Търново
Сподели
04 окт 2019
Автор: ОбластВТ

Горна Оряховица домакинства талантливи младежи от цялата страна на изложението за техническо творчество

Горна Оряховица домакинства талантливи младежи от цялата страна на изложението за техническо творчество

За четвърта поредна година млади технически гении от цялата страна се събират в Горна Оряховица за конкурса изложение „Младежко техническо творчество”. В Организационния комитет на събитието влизат Община Горна Оряховица, Ротари клуб, НТС – Велико Търново и Фондация „Милен Григоров“.

46 творчески колектива от цяла България ще пристигнат в Горна Оряховица за изложението. В дните 9 и 10 октомври те ще демонстрират свои разработки и иновации в Спортна зала „Никола Петров”. Целта на инициативата е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения, иновации и добри практики в областта на техниката, разработени от младите хора в България, с цел да се засили връзката професионално образование –бизнес. Информация за предстоящото младежко техническо изложение бе оповестена на пресконференция, на която присъстваха представители на организационния комитет – Румяна Матеева – директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“ в Общината, инж. Владимир Григоров и Десислава Коцева.

Официалното откриване на изложението е насрочено за 11.30 ч. на 9 октомври в Спортна зала „Никола Петров“. В програмата на двудневното събитие ще има много демонстрации на техническите екипи от професионални гимназии, Технически университети от страната, фирми и др. Очакват се гости от Министерството на образованието и науката, Федерацията на научно-техническите съюзи, Асоциацията на индустриалния капитал в България, управители на фирми.

В дните на изложението ще се проведе обучение с преподаватели от различни професионални гимназии, като темите ще бъдат свързани с новите технологии.

Ще бъде показана ретро линия от индустриалната ера до нашето съвремие. Сред атрактивните разработки, които ще видят посетителите на изложението, ще е безконтактно предаване на ел.енергия от разстояние чрез гласови команди, различни видове роботи, роботизирани машини, които могат да бъдат внедрени в различни производства, 3D принтери, усъвършенствани модели на дронове и др.

По време на изложението ще де проведат и демонстрационни уроци по програмиране, насочени към деца от предучилищна възраст.

Най-добре представилите се отбори отново ще бъдат наградени за своите разработки. Наградите са атрактивни и ще са в полза на бъдещата работа на младите хора.

Изложението ще бъде закрито на 10 октомври.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ