област Велико Търново
Сподели
12 фев 2019
Автор: ОбластВТ

Георги Бижев: ДЮШ на "Локомотив" работи добре! Таксите обезпечават труда на треньорите

Георги Бижев: ДЮШ на Локомотив работи добре! Таксите обезпечават труда на треньорите
Потърсихме президентa на ОФК „Локомотив” Георги Бижев във връзка с продължаващите спекулации около детско-юношеска школа на отбора и нейното финансиране.  На първата сесия за 2019 година, общинските съветници в Горна Оряховица приеха бюджета на Община Горна Оряховица, а с него и средствата, които се отпускат за спорт в общината. Заделените средства за издръжка на ДЮШ на ОФК „Локомотив” са 50 000лв, а останалите отиват за мъжкия отбор във Втора професионална лига. 

Здравейте, г-н Бижев, през годините винаги е имало спекулации за финансирането на „ОФК” Локомотив, но за първи път се заговори и за финансирането на детските школи. Какви пари отпуска по-конкретно Община Горна Оряховица за издръжката на ДЮШ?

Общината ни отпуска 50 000 лева за разходите на школите, но от тях, за жалост, при нас идват само 35 000 лева. Разликата идва от задълженията на клуба към НАП, които са натрупани още по времето на престоя на „Локомотив” в Първа професионална лига. Когато Oбщината преведе средствата по сметката на отбора, НАП автоматично спира 30% от тях за погасяване на задълженията на целия клуб. По този начин сумата се редуцира до 35 000. Оказва се, че ние изплащаме задължения, натрупани от други хора и децата страдат от това.

Обвиняват в липса на отчетност. Как се разпределят тези средства и всъщност стигат ли за издръжка на школите?

Накратко можем да разделим основните ни разходи на 4 – транспорт, екипировка, съдийски такси и храна за децата. Веднага ще ви дам пример. За едно от последните участия на турнир в Дряново, ние заплатихме 140 лева. Всяко едно участие на състезание се заплаща. Безплатен турнир няма. Aко ние сме организатори на турнира, плащаме подобни суми и за съдийски наряд. В много други отбори, транспортът се осигурява изцяло от родителите. Както виждате, ние не ги занимаваме с такива неща.  При нас не е така. Разходите за транспорт са едно от най-големите пера. Давам пример с месец май 2018г. Средствата, които сме похарчили за транспорт, са в размер на 4308лв. Сами можете да си направите сметката, колко са разходите в тази сфера за цялата година.

Паралелно с това осигуряваме и храна на децата след всеки мач, за да имат енергия. Това е изцяло на разноски на ОФК "Локомотив". За да се спрат спекулациите, искам да добавя още нещо. Ние, като клуб, поемаме и мачовите екипи - тоест екипите, с които се играе по време на целия сезон. Това са фланелка, къси гащи, калци.

От там нататък искам да подчертая, че ние не задължаваме родителите да закупят допълнителна екипировка. Това е изцяло по тяхно желание. Мога да ви дам много примери с други отбори. Когато едно дете бъде записано в друг отбор, на него му се предоставя един сак с екипировка, който трябва да се заплати задължително. Има отбори, в които цената на тази екипировка надхвърля 400 лева. Ако не се заплати, детето няма право да играе за отбора. При нас такова задължение няма. В "Локомотив" всеки родител може да избере какво да си закупи, разбира се, ако има нужда от него. Тези 50 000лв или бих казал 35 000лв не стигат до никъде.

След като един от основните разходи е за транспорт, няма ли как „Локомотив” да се сдобие с превозно средство, с което децата да се придвижват? Това би спестило средства.

Много пъти са ни задавали този въпрос. Има закон за транспорта на деца. Затова ползваме услугите на лицензирана фирма. Няма как да имаме наш бус и да возим децата с него. Фирмата трябва задължително да има лиценз за превозване на деца. Освен това, дори да имаше начин това да се случи, аз ще ви задам следния въпрос: Кои точно от децата да возим? Доста често се случва в събота да имаме по 4 детски гарнитури, които гостуват. Как да изберем коя от тях да превозим?

Наскоро вдигнахте таксата на децата от 20 на 30 лева. Каква част от тези средства остава в клуба?

Искам да започна първо с това, че нашата такса продължава да е най-ниската от всички отбори. Към момента по-ниска такса няма никъде. Ако има семейства, в които и двете деца играят – второто заплаща половин такса. 

Все пак има и деца, които нямат възможности. Дори едно дете да няма нужните средства, за да си заплати таксата, то също е добре дошло. Най-важното е тези деца да се развиват и да показват таланта си.

Да, увеличихме таксите с 10 лева. Тези пари отиват при треньорите. Клубът не задържа никаква част от тях. Всичко се инвестира като заплати за специалистите. Гордост за „Локомотив” е, че всичките ни треньори са лицензирани. Имаме 9 треньора с лиценз. Те се обучават за тяхна сметка, а повечето от тях продължават да учат, за да надграждат. Правят това, за да доставят по-качествено обучение на нашите деца. Клубът няма възможност да заплати тези обучения. За сметка на това, сме се постарали да осигурим за всеки треньор безплатна екипировка.

Таксите покриват обученията на треньорите, както и техните заплати. За нас е важно, че сме осигурили за всички възрастови групи квалифицирани треньори и наставници. Всеки родител знае, че когато си остави детето да тренира тук, го оставя в сигурни ръце. Случвало се е да закъснеят родители, често се случва дори треньорите да закарат дете до дома му. Това не се коментира, но нещата са такива. Ние сме семейство и се грижим за нашите деца.

Кога можем да очакваме резултати от тези усилия, които се полагат за ДЮШ?

Добрата работа на тези квалифицирани треньори доведе до това, че в момента в мъжкия отбор има 10 деца. Те са юноши на "Локомотив" - местни деца. Никога не сме имали толкова юноши, картотекирани в първия отбор. Едното от децата дори вече има професионален договор с клуба. Както обещахме, работим по въпроса ДЮШ да захранва първия отбор. Не искаме да прибягваме всяка година до наемни футболисти.

Трябва да дадем шанс на нашите таланти да се докажат. Несъмнено в един момент те ще се наложат. Затова и на мача в Нова Загора треньорът гласува доверие само на юноши, които се докоснаха до първия отбор. Аз изцяло подкрепям тази стратегия. Това е единственият правилен път за развитието на "Локомотив". Много от юношите играха и срещу Созопол, „Локо“ Пловдив, „Ботев“ Пловдив. Преходът е бавен, но не почнем ли да налагаме нашите деца, няма как да очакваме нещо.

/Прекъсваме интервюто с изпреварваща следващия ни въпрос новина. Съобщават ни, че осигурените безвъзмездно 20 тона пясък за тренировъчните игрища на ДЮШ, ще пристигнат до края на деня. При третиране на игрищата с нужното количество пясък, тревата става по-хубава, а теренът - равен и без кал./

Една от болните теми, като цяло в целия български футбол, са терените. Подсигурени ли са децата от школите с място да тренират и да провеждат своите мачове?

Миналата година направихме много добро тренировъчно игрище, на което първият отбор ще тренира. Повечето от състезателите на ДЮШ ще играят по-голяма част от мачовете си на стадиона в Долна Оряховица. Там теренът е много добър. Нито един клуб в нашата област не играе на такова качествено игрище.

ГРАДСКИ СТАДИОН В ДОЛНА ОРЯХОВИЦА

Също, нещо важно, което искам да отбележа - започнахме една практика миналата година, която ще продължим и през тази: всички възрастови групи да преминат поне по веднъж през мачове на стадион "Локомотив". Тоест всяко едно от децата ще има възможност да усети атмосферата на основния стадион.  Това е голям стимул за тези деца, които са обичат отбора истински.

Всички отбори от ДЮШ имат терени да тренират и през зимния период. Някои играят в училищата, други на изкуствени терени. Това не се отразява по никакъв начин на таксите. На много малко места има условия за целогодишна подготовка, което е още нещо, с което се гордеем.


ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ