област Велико Търново
Сподели
30 юни 2017
Автор: ОбластВТ

В следващите четири години ще бъдат построени 75 километра от "Хемус"

В следващите четири години ще бъдат построени 75 километра от Хемус

По време на национална дискусия за стратегическата инфраструктура в Северна България, регионалният министър Николай Нанков обяви, че най-малко 75 километра от магистрала „Хемус” ще бъдат построени до края на мандата на настоящето правителство.

Дискусията беше открита от кмета на Велико Търново Даниел Панов, министър Нанков и главния редактор на вестник „24 часа” Борислав Зюмбюлев. Реномираната българска медия, заедно с МРРБ и с подкрепата на Община Велико Търново и бизнеса, бяха инициатор на събитието. За форума пристигнаха над 250 гости.

По време на дискусията „Магистрала „Хемус” – възраждането на българския Север”, бяха посочени първите конкретни срокове за съединяването на аутобана. Още до края на 2017 г., в зависимост от хода на процедурите, може да започне строителството на 9,3 километра от Ябланица до местност „Боаза” и още над 16 километра след Белокопитово, в посока Велико Търново. За още 50 километра от „Боаза” до разклона Плевен – Ловеч е възложено техническо проектиране. За участъците до Велико Търново и Търговище са създадени идейни проекти, за които се очакват екологични оценки през третото тримесечие на настоящата година. След излизането им ще бъдат избрани финалните варианти.

7-годишният срок за цялостното довършване на автомагистрала „Хемус“ получи широко одобрение. Кметът на Велико Търново Даниел Панов благодари на регионалния министър Николай Нанков и на Цветан Цветанов, че са изпълнили обещанието си да инициират толкова важен форум, както и на вестник „24 часа” за организацията.

„Правителството на Бойко Борисов е единственото, което предприе реални стъпки към довършването на магистрала „Хемус”, както и за изграждането на високоскоростния път Русе – Велико Търново – Свиленград. Тази стратегическа инфраструктура е жизненоважна за икономическото развитие на Северна България и за първи път е поставена като национален приоритет”, каза Даниел Панов. Около мнението му се обединиха всички присъстващи на дискусията.

За високоскоростния път Русе – Бяла – Велико Търново – Свиленград, част от Девети европейски коридор Хелзинки – Истанбул, министър Николай Нанков посочи, че също са възложени екологични оценки на проектните варианти. Той посочи, че другото много важно за Северна България трасе и АМ „Хемус” действително ще се пресекат край Велико Търново.

Конкретни финансови механизми, европейски средства, приходи от предстоящите за въвеждане тол-такси и дори публично-частно партньорство или концесии, бяха посочени.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ