област Велико Търново
Сподели
16 юни 2017
Автор: ОбластВТ

В Свищов кипи усилена подготовка за 140-та годишнина от Освобождението

В Свищов кипи усилена подготовка за 140-та годишнина от Освобождението

В първият освободен град Свищов започна усилена подготовка за честванията по повод 140-та годишнина от Освобождението.

Подменени са всички саксии с цветя по главната улица и са боядисани стълбовете, от които красиво висят цветята. Прави се ремонт на централния фонтан на площада. Ремонтни дейности са извършват в двора на Къщата – музей „Алеко Константинов“, както и на музея в село Горна Студена, където е  била главната квартира на руската армия през 1877 година и е пребивавал император Александър ІІ.

Местността „Паметниците“ се подготвя за мероприятия. Там била историческата битка за Освобождението на Свищов. На 25 юни, от 10.30 часа ще се проведе възстановка на събитията под наименованието „Форсиране на река Дунав и освобождението на Свищов“.

Мащабното събитие ще включи над 100 доброволци от цяла България и НД „Традиция“. Почистването на местността включва и боядисване на оръдията, поставяне на нови три пилона за знамена до Братската могила, както и облагородяване на кътовете за отдих и монументите. На 27 юни, от 11.20 часа там ще се проведе церемонията по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите воини. За празниците са поръчани 140 нови български трибагреника, които ще бъдат поставени по главните улици на Свищов и историческите места.

Особено внимание са отделя на входовете на града, където се почиства излишната растителност и се озеленяват крайпътните площи. Засети са над 20 хил. броя храсти и цветна растителност.

Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на предстоящите празници в приветлива обстановка, подобаващо за кръглата годишнина. Общинското ръководство е подготвило разнообразна програма, която провокира  интереса на широк кръг аудитория и гости от цяла България.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ