област Велико Търново
Сподели
30 юни 2020
Автор: ОбластВТ

В празничния Петровден, търновският митрополит отслужи литургия за здраве и благоденствие на лясковчани

В празничния Петровден, търновският митрополит отслужи литургия за здраве и благоденствие на лясковчани

29 юни е най-хубавият, най-светлият празник в календара на Лясковец и неговите жители. Това е официалният празник на града, а датата 29 юни е определена с решение на Общински съвет-Лясковец от 1995 година. За 25 години това е първия път, когато в града ни няма тържествени събития, отбелязващи официалния ден.

На Петровден християнската църква чества паметта на двамата Христови апостоли Петър и Павел. Денят е избран за празник на града във връзка с храмовия празник на лясковския манастир „Св. Св. Петър и Павел”, както и с традиционния фолклорен събор, провеждан по това време в околностите на манастира.  

Заради извънредната епидемична обстановка, тази година на централния площад не се състоя тържествена церемония и не бяха организирани забавления за жители и гости. Наложените мерки за безопасност не дадоха възможност да се състоят и тържествата, подготвяни за честването на кръглата годишнина, свързана с историята на града ни – 140 години от обявяването му за град. На 15 март 1880 година с решение на Княжеската канцелария в свободна България, селището Лясковец се провъзгласява за град. Общинското ръководство обаче взе решение, макар и не точно на датата 15 март, годишнината да бъде отбелязана с празнични едноседмични прояви, които за сега са планирани да се проведат през месец септември.  

На празничния 29 юни, при строги мерки за сигурност, в двора на Петропавловския манастир се събраха много миряни, които дойдоха от Лясковец и околността заради храмовия празник на манастира. Още рано сутринта започна традиционната тържествена Света литургия, която всяка година събира жители и гости за молитва. Литургията извърши лично Негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий в съслужие с много свещеници от региона. 

На службата, която владиката направи за здравето и благоденствието на всички жители на града и общината, присъстваха кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова и служители на ръководни длъжности от общинската администрация, както и директорът на лясковската гимназия. В двора на обителта присъстващите на литургията, палеха свещички и спазваха стриктно социална дистанция и всички останали противоепидемични мерки.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ