област Велико Търново
Сподели
21 ное 2017
Автор: ОбластВТ

В лясковско отпразнуваха Златни сватби в Деня на християнското семейство

В лясковско отпразнуваха Златни сватби в Деня на християнското семейство
В Деня, когато християнският свят празнува Въведение Богородично, три брачни двойки от село Козаревец преповториха своите клетви за вярност. В лясковското село семействата Лилияна и Обрешко Обрешкови, Ганка и Недю Недеви и Венета и Златю Мишеви си казаха „Да”, отпразнувайки своята Златна сватба и своята привързаност към брачния партньор.

Сватбените ритуали извърши настоящият управник на селото Красимира Колева. Това стана и в присъствието на общинския кмет д-р Ивелина Гецова и домакинът на събитието Дочка Габровска, председател на пенсионерите в Козаревец. Трите семейства преминаха под звуците на Менделсоновия марш по бяло платно, за да си припомнят младостта и най-хубавите мигове в живота си. 50-годишната си любов възрастните хора потвърдиха с вдигане на наздравица, пръстени и целувка, както повелява традицията. На тържеството, което се състоя в пенсионерския клуб „Здравец” в селото, присъстваха и много гости – близки и приятели на трите семейства. Поздравления, цветя и подаръци за 50-ата годишнина съвместен живот поднесоха д-р Гецова, козаревският кмет Красимира Колева и председателят на пенсионерския клуб Габровска от името на приятелите-пенсионери. По стар обичай златните юбиляри, имаха запалени свещички, фойерверки и торта, защото се знае, че огънят е символ на любовта и семейното огнище. Тортата, подарък от козаревския кмет, която разрязаха заедно по двойки, пък бе символ на сладката дългогодишна любов.

Гостите, които трите фамилии събраха на едно място в този християнски празничен ден, им пожелаха да са здрави и още дълги години заедно, да празнуват след време и диамантена сватба и да се радват на още много правнуци.

И трите козаревски семейства са се врекли във вярност в далечната 1967 година. Имат по две деца – дъщери и синове, радват се и на внуци и правнуци и през всичките тези години са живели в Козаревец. Там отглеждат и децата си, там се трудят и съхраняват любовта си. Денят на златните си сватби са дочакали, изпълнени с доверие, грижа за другия и стремеж към семейно щастие, домашен уют и вяра в доброто. С много наздравици, поздравления и танци бе съпътстван християнският празничен ден.   Златна сватба отпразнуваха и в село Джулюница. Семейството и приятелите на Петър и Лозана Паневи, малко преди Деня на християнското семейство, се събраха за две големи събития - 70 години от рождението на Лозана и 50 години съвместен живот. Двойката отново преповтори клетвите и се врече във вярност и обич. Макар и с побелели коси и навлажнени очи, двамата три пъти си казаха „Да” завинаги. Поздравления им отправиха роднини и приятели, които им пожелаха да живеят в съгласие и подкрепа, да бъдат горди с пътя, извървян до тук, да бъдат живи и здрави и да остареят заедно.

Родом от Пиринския край, от малкото село Златолист, младата Лозана пристига преди повече от 50 години в Лясковец, за да учи в земеделското училище. На селска вечеринка в село Джулюница сърцето й грабва напетият момък Петър, с когото създават семейство точно преди половин век. Двамата са отгледали и възпитали две прекрасни дъщери, а любовта им успява да се пребори с всички бури и предизвикателства по пътя на семейния живот. Лозана и Петър спазват клетвените думи за вярност и преданост, а в семейството им вече 50 години цари уважение, обич, сплотеност и разбирателство. 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ