област Велико Търново
Сподели
24 окт 2018
Автор: ОбластВТ

В Елена почистиха паметници в навечерието на Деня на народните будители

В Елена почистиха паметници в навечерието на Деня на народните будители
Паметниците във възрожденския град Елена са част от неговата история и паметта на хората от този родолюбив край. Някои са правени преди повече от 50 години и времето е оставило следите си върху тях.


Тези дни еленчани и гостите на града бяха приятно изненадани от обновения вид на скулптурния ансамбъл „Паметникът на свободата“ на централния градски площад. В навечерието на Деня на народните будители общината в Елена възложи неговото почистване на великотърновската фирма „К7-ДЗЗД“.

„Обикновено ни търсят за почистване на индустриални сгради, фасади и площади, също и за подготовка на реставрационни дейности на църкви и манастири. Досега само три общини са поискали  да се почистят паметници и Еленската е сред тях, което е показателно, че тук се пази паметта за исторически събития и личности – сподели Пенчо Ганев, който е не само управител на фирмата, но и усърдно работи на място. С течение на времето паметниците от дялан камък почерняват, погрозняват, дори започват да се рушат от плесента по тях. Почистването извършваме с вода под налягане между 350 и 500 бара. Не се използват абразиви и химикали и по този начин се запазва камъкът“.Обелиските в центъра на града олицетворяват приноса на Елена и Еленския край в национално-освободителните борби за освобождението и обединението на България и участието на еленчани във войните. Скулптурата на жената символизира майката на героите. Ансамбълът включва още няколко фигури, издялани от известния каменоделец Дянко Брациклийски. Между тях  са изписани заветни мисли на Христо Ботев, на еленските възрожденци Иван Момчилов, Иларион Макариополски и Стоян Михайловски, и на поета-антифашист Стефан Йовчев-Вечвой. Скулптурният ансамбъл, открит на 3 декември 1964 г., е дело на скулптура Ненко Ненков и еленските архитекти Христо Коев и проф. Иван Никифоров.

Наскоро беше почистен и бюст-паметникът на поп Сава Катрафилов – деец на национално-освободителното движение и член на щаба на Ботевата чета.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ