област Велико Търново
Сподели
21 юни 2017
Автор: ОбластВТ

В два престижни форума се изявиха добридялските самодейци

В два престижни форума се изявиха добридялските самодейци

Самодейният състав при НЧ „П.Р.Славейков-1903“ село Добри дял взе участие в престижния XXII. Фолклоренфестивал „Павликени“. Домакин на фестивала е град Павликени, под егидата на кмета инж. Емануил Манолов. Организатори са читалище „Братство-1884”, Общината и Историческия музей в Павликени.

Танцьорите от Добри дял се представиха с „Годеж по добридялски”. Идеята е взета от сценарий в читалището от миналото, но целта на днешните самодейци е да приобщят младите поколения към нашите фолклорни традиции. Това стана с участието на четири поколения добридялчени - бебета, деца, млади и възрастни, събрани на една сцена. Сюжетът на постановката е годяването на двама млади, съпроводено с всичките традиционни обреди, които нашите деди стриктно са изпълнявани. Самодейците акцентират на това, че годежът в миналото е бил една от първите официалности за запознаване на младите с родители и близки на семействата от двете страни. По своята същност, някои детайли от годежа като обред, са запазени и до наши дни, което говори, че ние харесваме, обичаме и тачим своите традиции от миналото. Нашата самодейна група получи заслужени аплодисменти и грамота за отличното си  представяне в престижния фолклорен форум. В поставянето на „Годеж по добридялски” участваха деветмесечното бебе Станимир Николов, а най-възрастната самодейка е 75-годишната Николинка Григорова.

Младежката самодейна танцова група „Добридялски мераклии”, с художествен ръководител Красимир Николов, също се изяви на сцената.

Участниците в тазгодишното издание на културната проява са близо 1200 от всички краища на Северна България. В рамките на фестивала се проведоха над 110 изпълнения на сцената. Пpeдceдaтeл нa жypитo и тaзи гoдинa бeшe гoлямaтa бългapcкa нapoднa пeвицa Янкa Рyпкинa.

В друг престижен фестивал се включи и добридялската певческа група за стари градски песни „Еделвайс” с художествен ръководител Живка Иванова. Певиците представиха отлично селото и Общината ни, както и своето читалище „П.Р.Славейков-1903” и клубът на пенсионера „Еделвайс”, към които функционира съставът. Добридялчанки се надпяваха с множество други певци от България, участници в ХVІ-ти Национален събор на пенсионерите „От дума на дума, от песен на песен”, състоял се в Дряново. Певчески състави от Велико Търново, Горна Оряховица, Троян, Долна Митрополия, Карнобат, Долна Оряховица, Нови пазар, Лясковец, Карлово, Търговище, Нова Загора, Дряново представиха богат репертоар с фолклорни, стари градски и авторски песни, а на финала изпълнителите се разделиха с добро настроение, закичени със здравец и с обещанието да се съберат отново в Дряново, догодина по същото време. Традиционното надпяване, организирано от Община Дряново, клуб на пенсионера „Колю Фичето“ и НЧ „Развитие-1869“ тази година събра в лятното кино в Дряново 24 певчески състава.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ