област Велико Търново
Сподели
28 юни 2017
Автор: ОбластВТ

Възстановка на исторически събития организират за 140-годишнината от Освобождението на Търново

Възстановка на исторически събития организират за 140-годишнината от Освобождението на Търново

140-годишнината от Освобождението на Велико Търново ще бъде тържествено отбелязано. Историческото събитие ще оживее благодарение на атрактивна възстановка.

Превземането на Конака, заедно с последната престрелка пред някогашния турски затвор, случила се на 7 юли 1877 година ще бъдат пресъздадени. Турският гарнизон ще признае своята капитулация пред генерал Йосиф Гурко, родните опълченци и руските войски, а около стария Конак ще отекнат възгласите „Свобода”, „Да живей”, „Ура”.

Навръх 7 юли, в 18,30 ч. в парк „Марно поле” стартират изпълненията на Общинския Биг Бенд. В 19,00 ч. официалните лица, жителите и гостите на Велико Търново ще поднесат цветя пред монумента на генерал Гурко и пред паметника „Майка България”. В 19,45 ч. на площад „Цар Асен I” концерт ще изнесат талантите от Професионален фолклорен ансамбъл „Искра”. В 21,00 ч. пред крепостта Царевец празнично слово ще произнесе кметът Даниел Панов, а вечерта ще завърши с военен ритуал и празнична заря.

На 8 юли в 10:30 часа ще започне голямото шествие по улица „Гурко”, което ще премине по цялата калдъръмена алея. Начело ще бъдат генерал Гурко, казашки офицери на коне, български опълченци и хайдути, руски войници, медицински сестри. След това ще оживее сражението за Конака с участието на 70 реанактори, облечени в автентични униформи и въоръжени с пушки, пищови, саби и ками от края на XIX век. Участниците са от структурите на клуб „Традиция” в градовете Велико Търново, Панагюрище, Плевен, Стара Загора и Шумен.

Музей „Възраждане и Учредително събрание”, Сарафкината къща и Музеят – затвор ще бъдат със свободен вход за посетители в събота.

Организатори на честванията на 140-годишнината от Освобождението на Търново са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей в старопрестолния град, Националният военен университет и клуб „Традиция”.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ