област Велико Търново
Сподели
06 дек 2017
Автор: ОбластВТ

Възпоменателно честване на 140 години от освободителните боеве край Елена

Възпоменателно честване на 140 години от освободителните боеве край Елена
Пети декември е важна дата от историята на Еленския край. По време на Руско-турската освободителна война край Елена и село Марян се водят паметни сражения, които имат важно значение за изхода на войната. Всяка година на тази дата край паметниците, издигнати в знак на преклонение пред подвига на загиналите руски войни, се стичат признателни потомци, за да почетат паметта и светлия им подвиг.

Вчера от центъра на Елена до паметника на падналите в сраженията над 2000 руски офицери и войници, тръгна тържествено шествие с хоругви, водено от военен духов оркестър и военна част от НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново. В него се включиха и официалните гости на възпоменателното честване по случай 140 години от освободителните боеве – Великотърновският митрополит Григорий, народните представители Весела Лечева, Валентин Ламбев и доц. Милен Михов, управляващият Генералното консулство на Руската федерация в Русе Иван Пивоварчук, заместник областният управител Ивета Кабакчиева, казашки генерал Георги Владев – председател на Единния казашки съюз и членове на съюза, кметът на община Златарица Пенчо Чанев, началникът на НВУ бригаден генерал д-р Пламен Богданов.

„Връщайки се към повода за присъствието ни край този паметник, построен само две години след епичните боеве преди 140 години, искам да отбележа, че шествието, което ежегодно обединява и млади, и стари на 5 декември е едно символично извървяване на пътя, който еленчани са бягали пред настъпващите турски войски, зарязали горящите си домове, грабнали най-скъпото – децата си. Всяка наша стъпка в този ден е връщане назад, но и поглед напред в ежедневния ни стремеж за повече свобода във всичките й измерения, за повече мигове на единение като този и за удовлетворение от постигнатото в името на еленчани“ – каза в словото си пред участниците в поклонението кметът инж. Дилян Млъзев.

Народният представител Весела Лечева подчерта, че тези боеве са с историческо значение и неслучайно ще останат във вечната слава и памет на България. Тя призова да живеем с каузата за достоен и горд европейски народ.
Заупокойна панихида в памет на загиналите в боевете отслужи Великотърновският владика Григорий в съслужение с еленски духовници.Пред паметника, до който застана и почетен караул бяха поднесени венци и цветя от Министерството на отбраната, Началника на отбраната, община Елена и Общински съвет Елена, Генералното консулство на Русия в Русе, народните представители, от сдружения, институции и признателни граждани.

Рано сутринта бяха положени цветя пред паметника на загиналите руски войни край Долни Чукани, братската могила в местността „Дъбравата“  и паметника в мемориалния комплекс „Казашки кръст“ в Долни Марян, където имаше поклонение в памет на загиналите казаци от Трети ескадрон на 13-ти Орденски полк.

В следобедните часове се проведе научен форум „Освободителните боеве край град Елена през 1877 година“ с участието на проф. Иван Тютюнджиев и проф. Петко Петков от ВТУ и казашки генерал Георги Владев. Ученици от общината изпълниха салона на градското читалище, пред които Искрен Красимиров изнесе „Урок по родолюбие с Левски и Ботев“.

Участниците във възпоменателното честване разгледаха камерната изложба „Бягането“, посветена на 140 години от боевете при Елена, уредена от Музея на Възраждането в родната къща на Иларион Макариополски. В изложбата са включени 18 художествени творби на Григор Спиридонов, Стоян Здравков, Георги Василев и Георги Райчев – живопис и графика от фонда на музея. Безспорен акцент е картината на еленския  художник проф. Иван Петров – „Бягането“, посветена на едни от най-драматичните събития от историята на града, рисувана през 1970 година. В изложбата е включено и посеченото Евангелие, също от фонда на музея. То е откупено през 1958 г. от Стоян Попов, жител на гр. Елена, тогава на 103 години. По негово уверение „…следите от посичане са от времето на Руско-турската война 1877 г. и бягането…“.

Изложбата ще бъде отворен за посещение до 3 март следващата година.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ