област Велико Търново
Сподели
21 фев 2018
Автор: ОбластВТ

Във Велико Търново строят две иновативни къщи за новия кризисен център

Във Велико Търново строят две иновативни къщи за новия кризисен център
Две иновативни къщи ще бъдат построени във Велико Търново за новия кризисен център за лица, с който Общината ще помага на хора в беда. Това съобщиха на пресконференция заместник-кметът на Старата столица проф. Георги Камарашев, директорът на общинската дирекция „Проекти и програми” Мариела Цонева и главният експерт в социалната дирекция Жоро Ковачев.

В двете къщи кратковременно ще бъдат настанявани пълнолетни лица, пострадали от домашно насилие, трафик на хора или друга форма на експлоатация, също мъже и жени, останали временно без дом заради бедствена ситуация – пожар, наводнение, хора в риск и др.

Проектът на Община Велико Търново „Кризисен център за лица” е част от одобрената инвестиционна програма по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Осигуреният финансов ресурс за строителството е за над 2,1 милиона лева. Срокът за изграждането и оборудването на двете иновативни къщи е 30 месеца, вече е избран изпълнител. Очаква се строително-монтажните работи да стартират през април.

Сградите ще бъдат максимално енергийно ефективни – те ще бъдат построени със съвременни изолационни материали. В тях ще бъдат внедрени различни системи – за съхраняване и пречистване на дъждовна вода, за собствено производство на ток чрез слънчеви колектори и др. Така ще се постигнат максимални икономии на разходите за консумация на ток, вода, отопление и пр.

Заместник-кметът проф. Георги Камарашев посочи, че Част от иновативната практика може да бъде използвана и при изграждането на бъдещи обекти от подобен характер.

За създаването на социалната услуга в кризисния център и за първоначалното кадрово осигуряване ще бъде разработен и защитен проект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Впоследствие дейностите ще бъдат финансирани от държавния бюджет. Кризисната интервенция, включително чрез работата на мобилни екипи, както и мерките за подкрепа /индивидуална, психологическа, юридическа, социално включване/ ще са с продължителност три седмици, три или шест месеца. Всичко това ще е безплатно за потребителите на бъдещата социална услуга. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ