област Велико Търново
Сподели
07 окт 2020
Автор: ОбластВТ

Във Велико Търново: Наградиха победителите във фотоконкурса за архитектурното наследство на майстор Колю Фичето

Във Велико Търново: Наградиха победителите във фотоконкурса за архитектурното наследство на майстор Колю Фичето
Първенците в любителския фотоконкурс „Архитектурното наследство на майстор Колю Фичето” бяха на импровизирана церемония във Велико Търново. Връчването на призовете бе и своеобразно представяне на изложбата с най-добрите фотографии от надпреварата.

Заместник-кметът Снежана Данева-Иванова поздрави любителите на обектива от името на кмета Даниел Панов и им благодари, че са се включили в родолюбивата инициатива.

„Никола Иванов Фичев, със своето високо образование, със своя талант е обществено ангажирана личност и българин, който милее за свободата и благоденствието на своя народ. Дълбоко вярващ в християнските добродетели, той създава едни от най-ярките образци на възрожденската църковна архитектура, запазени и до днес във Велико Търново и страната. Благодаря на инициаторите и на всички участници, които със своите фотографии запазват историческата памет за бележитите българи, сред които безспорно е Колю Фичето“, коментира Снежана Данева-Иванова.

Валери Ставрев е носител на „Специална награда на Кмета на Велико Търново” с изображението на църквата „Св. св. Константин и Елена”. Валери Ставрев е първенец и в категорията за участници над 18 години, с оригиналния кадър на църквата в манастира „Св. Пророк Илия” в с. Плаково.

В категорията за учащи първа награда е за Боян Иванов – ученик от Професионалната гимназия по строителсто, архитектура и геодезия „Ангел Попов”, за ретроснимка на църквата „Св. св. Константин и Елена”.

Поощрителна награда за най-млад участник бе връчена на Мария Михова, четвъртокласничка от СУ „Вела Благоева”. Председател на журито бе професионалният фотограф Генчо Петков.

Организатори са Регионален исторически музей и Община Велико Търново, а отбелязването на 220-годишнината от рождението на майстор Колю Фичето с фотоконкурс е една от инициативите, с които Велико Търново участва в Европейските дни на наследството 2020. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ