област Велико Търново
Сподели
18 апр 2018
Автор: ОбластВТ

Във Велико Търново започва строителство на кризисен център за лица

Във Велико Търново започва строителство на кризисен център за лица
Първа копка бе направена на новия кризисен център за лица, който Община Велико Търново изгражда с проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Две иновативни къщи ще бъдат построени в кв. „Зона В“ в подкрепа на хора в беда. Стойността на инвестицията е 2,1 милиона лева. Крайният срок за реализация е 17 юли 2019 година.

В церемонията участваха заместник-кметът на Старата столица Ганчо Карабаджаков, директорите на общинските дирекции „Проекти и програми“ и „Социални дейности и здравеопазване“ Мариела Цонева и д-р Диляна Вачкова, представители на фирмата изпълнител, на държавни институции и социални услуги. Благослов отслужи отец Славчо Иванов.

В двете къщи кратковременно ще бъдат настанявани до 30 пълнолетни лица, пострадали от домашно насилие, трафик на хора или друга форма на експлоатация, също мъже и жени, останали временно без дом заради бедствена ситуация – пожар, наводнение, хора в риск и др.

Заместник-кметът Ганчо Карабаджаков заяви, че с реализацията на проекта Велико Търново разширява още повече комплексните социални услуги, предоставяни на максимално широк кръг от хора. „Наскоро отбелязахме най-светлия християнски празник – Възкресение Христово. Православието ни учи да бъдем солидарни и съпричастни към хората в нужда. Именно това е целта на новия проект – да помагаме на изпадналите в беда“, коментира Ганчо Карабаджаков.

Двете нови сгради ще бъдат максимално енергийно ефективни – те ще бъдат построени със съвременни изолационни материали. В тях ще бъдат внедрени различни системи – за съхраняване и пречистване на дъждовна вода, за собствено производство на ток чрез слънчеви колектори и др. Така ще се постигнат максимални икономии на разходите за консумация на ток, вода, отопление и пр.

За създаването на социалната услуга в кризисния център и за първоначалното кадрово осигуряване ще бъде разработен и защитен проект по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Впоследствие дейностите ще бъдат финансирани от държавния бюджет. Кризисната интервенция, включително чрез работата на мобилни екипи, както и мерките за подкрепа /индивидуална, психологическа, юридическа, социално включване/ ще са с продължителност три седмици, три или шест месеца.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ