област Велико Търново
Сподели
16 окт 2020
Автор: ОбластВТ

Въвеждат се нови мерки и решения за борба с Ковид-19 от Областния щаб

Въвеждат се нови мерки и решения за борба с Ковид-19 от Областния щаб
Директорът на РЗИ – Велико Търново д-р Евгения Недева направи анализ на епидемичната обстановка, като подчерта, че област Велико Търново е сред ниските по ниво на установени случаи по области в страната.

Новорегистрираните случаи на Коронавирус от предпоследното денонощие на територията на областта са 18, като с тях общо заболелите в областта стават 443.

„С общи усилия успяхме да задържим заболеваемостта на територията на областта на ниски нива, но е необходима подкрепата на всички институции, включително и на медиите, за да избегнем в нашата област тежка епидемична ситуация. От месец септември е въведено цветово кодиране на областите за заболеваемост от COVID-19. Област Велико Търново бе в зелената зона, но вече сме в жълтата зона, което е сигнал за по-строг контрол на въведените мерки“, каза областният управител. Проф. д-р Любомира Попова запозна членовете на щаба с основните акценти от писмото на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов във връзка с удължаване срока на обявената епидемична обстановка до 30.11.2020 г.

Според насоките, дадени в писмото, необходимо е да се предприемат действия по задължително прилагане, спазване и контрол на въведените към момента противоепидемични мерки, свързани с правилната хигиена на ръцете; изолиране на лица с оплаквания за остро респираторно заболяване, физическо дистанциране, в т.ч. дистанционна форма на работа, ограничаване на масови събирания, използване на защитни маски в закрити обекти, провеждане на задължителни кампании за повишаване осведомеността и насърчаване на населението за придържане към противоепидемич
 ните мерки.

В тази връзка, по предложение на областния управител, Областният щаб за борба с грип и ОРЗ взе решения за изпълнението на конкретни мероприятия по въведените от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки.
1. Ограничаване провеждането на масови мероприятия.
2. Всекидневен контрол от страна на РЗИ в лечебните заведения, медицинските центрове и социалните звена.
3. Всекидневен контрол от екипи на общините, МВР, ОДБХ за спазването на мерките в търговските обекти, банките, центровете за услуги на населението и в обществения транспорт.

„Апелирам гражданите на област Велико Търново да осъзнаят значимостта и прилагат с отговорност към себе си, близките и колегите си мерките за дистанция, лична хигиена и дезинфекция! Лична отговорност и завишен контрол от компетентните институции са изключително важни за ограничаване разпространението на вируса“, каза проф. д-р Любомира Попова. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ