област Велико Търново
Сподели
28 апр 2017
Автор: ОбластВТ

ВТУ чества патронния си празник

ВТУ чества патронния си празник

В Деня на светите братя Кирил и Методий , 11 май, Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ чества своя патронен празник.

Празникът ще се състои от 11,00 часа пред паметника на братята Кирил и Методий. Програмата включва поднасяне на венец на признателност от академичната общност и приветствие от ректора проф. д-р Христо Бонджолов по случай патронния празник. Проф. д.ф.н. Иван Харалампиев ще произнесе слово за делото на Светите равноапостоли Кирил и Методий. Присъстващите ще чуят празничен богослов от Негово високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. Студенти от специалност „Педагогика на обучението по музика“ ще се представят с концерт.

Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя, са създателите на глаголицата. На името на Кирил е наречена създадената по-късно кирилица. Канонизирани са като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил популярност в неговата руска редакция като църковно-славянски език) и разпространяване на християнството сред славяните. Считани са за равноапостоли. Обявени са от папа Йоан-Павел Втори за покровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици. Празникът е честван за първи път в Пловдив през 1851 по инициатива на Найден Геров и Пловдивското епархийско класно училище.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ