област Велико Търново
Сподели

Все повече пациенти търсят горнооряховската болница за рехабилитация

Все повече пациенти търсят горнооряховската болница за рехабилитация

560 пациенти са преминали през 2018 година през Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Броят им нараства в сравнение с предходните две години, когато са били съответно 524 (2016 г.) и 536 (2017 г.). Информацията съобщи д-р Бисерка Акиванова, началник на отделението.

Отделно още 600 болни без противопоказания за такива процедури от други отделения са били консултирани и за миналата година. През ОФРМ са били обслужвани и пациенти от инфекциозното отделение, АГО, детско, очно, УНГ и вътрешните отделения с различни други диагнози.

Броят на извършените процедури е 24 400 и също е по-висок в сравнение с предходната 2017 г., допълва д-р Акиванова.

Средният престой в отделението през м.г. е бил 7,16 дни, а използваемостта му- близо 70%, уточни още д-р Акиванова.

В ОФРМ се работи общо по 9 клинични пътеки, като най- масовите са Физикална терапия и рехабилитация на централната нервна система, Физикална терапия и рехабилитация на периферната нервна система и Физикална терапия и рехабилитация на опорно- двигателния апарат.

Отделението разполага с болнични стаи и обособен сектор по електросветлолечение, който разполага с модерни апарати за магнитно поле, инхалационна терапия, лазертерапия и нискочестотни, средночестотни и високочестотни токове, инфрачервени и ултравиолетови лъчи, както и кинезитерапевтичен сектор, който включва функционален кабинет, салон по лечебна физкултура, кабинети за трудотерапия, парафинолечение, лечебен масаж, за криотерапия (лечение с лед).

Отделението е обзаведено на съвременно ниво, като постепенно се подсигурява с нова апаратура, която увеличава възможностите за медицински услуги. В него работят двама лекари със специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“, четирима рехабилитатори, двама кинезитерапевти, три медицински сестри, един масажист и три санитарки.

За разлика от рехабилитационните центрове и клиники, в горнооряховската болница се извършва ранна рехабилитация още в острите стадии на заболяванията.

Принципът, който спазва в своята работа д-р Акиванова, е сентенцията на Файол: „Болница, в която над общите интереси доминират груповите и индивидуални интереси на началник отделенията, е обречена на гибел.“

Информация и снимки: МБАЛ "Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ