област Велико Търново
Сподели
23 мар 2021
Автор: ОбластВТ

ВМРО и Националното сдружение на кметовете на кметства разговаряха за изборния праг

 ВМРО и Националното сдружение на кметовете на кметства разговаряха за изборния праг
Среща между ръководството на ВМРО и Националното сдружение на кметовете на кметства се проведе във Велико Търново. Повод за разговора е нарочно писмо, касаещо ангажиментите на политическите партии, които ще влязат в следващото НС, по един много важен въпрос, свързан с избирателния праг на населените места. От сдружението настояват, а ВМРО отдавна работи в тази посока, сега съществуващия праг да бъде свален на 100 избиратели

Това е наше основно желание, основна точка в програмата ни, включваща засилване на местната власт с разширяване на правомощията в местното самоуправление. Ние декларирахме, че така, както 44-то обикновено НС и в следващото, 45-то НС ВМРО ще отстоява тази обща идея и сме готови да сътрудничим с всички останали политически партии, казадоц. Д-р Милен Михов, заместник-председател на ВМРО.

ВМРО влиза в тези избори с много ясни ангажименти към местното самоуправление, подчерта и Искрен Веселинов, съпредседател на организацията.

Започваме тази среща с кметовете на кметства, на които помогнахме да имат равнопоставен достъоп до общинските средства в настоящия мандат. Ще намалип прага за избираемост на кметствата, но същевременно имаме амбицията да продължим с децентрализацията в местното самоуправление изобщо. Част от данъла върху общия доход да се връща в общините, където е изработен, а също така смятаме, че трябва да започнем разговор за второ ниво на местното самоуправление за самоуправляващи се региони. Така че това са трите фундамента, върху които ще стъпи ВМРО - власт близо до хората, регионално самоуправление, обезпечено местно самоуправление с ресурс и кметства, които реално имат функции и могат да помогнат на своите жители, посочи Веселинов.

От страна на Националното сдружение на кметовете в срещата участваха председателят на сдружението Румен Стоянов, Христо Христов, кмет на Ново село и Стефан Мъглов – кмет на Самоводене. По време на разговора местните управленци на малките населени места поставиха въпроси, които по думите им трябва да бъдат чути от всички, за да могат проблемите, които не се и виждат, да бъдат чути и осмислени от всички и в крайна сметка да бъдат решени. Кметовете заявиха, че са изключително доволни от подкрепата, която до сега са им оказвали от ВМРО по време на изминалия мандат на Народното събрание и дадоха препоръки.

В този парламент, който мина, във ваше лице виждахме една много силна подкрепа. С г-н Веселинов постоянно поддържахме връзка и този закон, който мина, удовлетвори малко нашите искания. Казвам "малко", защото трябва да се пипне още малко закона. Там ние искахме кметът на Общината да бъде длъжен да си изпълнява бюджета. Давам пример: Аз съм на отделен бюджет и кметът, ако не изпълни бюджета, аз оставам пак без пари. Тук законът трябваше да е категоричен и в бъдеще трябва да се поработи отново по този закон. Относно прага - всички знаете и аз се възхищавам, че винаги сте ни подкрепяли, но когато внесохте за 200 човека, ГЕРБ тогава не ви подкрепиха. Кажете им, че си оттегляте доверието, да видите как веднага щеше да влезе законът още тогава. Вярвам ви на вас специално, защото ние сме работили много, срещали сме се в НС, винаги сме усещали подкрепата, но за съжаление вие бяхте по-малка група, изрази позицията на колегите си Румен Стоянов – председател на Националното Сдружение на кметовете на кметства

Христо Христов заяви, че е изключително впечатлен от постигнатия успех, по отношение на финансовата част от исканията, което, по думите му, въобще не е малко, защото, освен всичко друго, е увеличило и доверието към сдружението. Христов подчерта и резултатите от разработените анализи и анкета, свързани с изборния праг:

Членовете на сдружението на кметовете на кметства вече се увеличават - идват колеги, които дори още да нямат утвърдена бюджетна рамка, по думите им вече усещат различно отношение към себе си от общинската администрация. В тази връзка считам, че изборният праг е едно допълнение - не е ли избираем кметът, винаги може да има друго отношение. Може да има бюджетна рамка, но нещата да не се случат в правилната посока. Ние категорично ще продължим да работим  по отношение на връщане на изборния праг. Абсолютно разчитаме и в следващото НС на вашата подкрепа в тази посока. Освен анализите на демографската картина, които показват, че в населените места на Р България живеят повече жители, отколкото са регистрирани по постоянен адрес (поне в 68% от населените места е така), ние продължаваме с анкетата, която е свързана с изборния праг и която се провежда в засегнатите населени места.  До момента резултатите от нея сочат, че за 98% жителите на тези населени места е важно и държат да изберат местния кмет и определено смятам, че народните представители от 45-то НС ще трябва да се съобразят с това искане на гражданите, коментира Христов.

ВМРО е първата политическа сила, с която се срещнаха кметове на кметства от Националното сдружение. Разговорът приключи с поети ангажименти за навременно обсъждане на проблемите и взимане на бъдещи адекватни решения, в полза на избирателите.ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ