област Велико Търново
Сподели
10 май 2019
Автор: ОбластВТ

Вечните опоненти по хандбал ПГЕЕ „Ломоносов“ и ПГЛПИ "Атанас Буров" на бенефисна среща

Вечните опоненти по хандбал ПГЕЕ „Ломоносов“ и ПГЛПИ Атанас Буров на бенефисна среща
По случай 50-годишнината на хандбалния спорт в Горна Оряховица, вечните опоненти ще направят бенефисна среща. Състезателите на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ и ПГЛПИ „Атанас Буров“ ще се изправят отново един срещу друг. Мачът ще се състои на 14 май, от 18:00 ч.Хандбалът е популярен спорт предимно в Европа. Заражда се през 20 век от двама германски експерти по физическо възпитание. В България започва да се играе сравнително по-късно, отколкото в другите европейски страни (1892-1917 г.). Въпреки това, днес той се радва на голяма популярност и масовост. Изключително важна роля за популяризирането на хандбала изиграва включването му през 1958 г. в учебната програма.

Хандбалната история на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ започва от 1999 година, когато отборът (тогава на ТЕТ) по най-категоричен начин завоюва Републиканската титла на Ученическите игри и придобива право да представя България през 2000 година на Световното първенство в град Страсбург – Франция. Национални състезатели от този период са: Димитър Асенов, Левент Кючуков, Борислав Борисов, Лъчезар Димитров, Георги Гатев, Калоян Александров, Владимир Маринчев, Милен Стоянов, Даниел Василев, Габриел Григоров. В годините от 2000 до 2012,  отборът на електротехникума, след завръщането си от Страсбург, отново се окичва с титлата Републикански шампион на България. Следва пауза в развитието на играта и на градско ниво. След това хандбалът се възражда и отборът на ПГЕЕ отново се завръща на победната сцена. През 2013 – на зонално първенство е отвоювано 1 място; на квалификация остават втори. През 2014-2015 на финали в град Хасково – 5 място. През 2016  на финали в град Кубрат (11-12 клас)  е завоювано безапелационно  1-во място. През 2017 на финали в град Хасково (8-10 клас) – 1-во място и право за участие в Световните ученически игри в Доха, Катар,  през февруари-март 2018 година. През 2018 на  финали в град Хасково (11-12 клас) отново печелят 1-во място. През 2019 и двете гарнитури са на финали. Национални състезатели от този период са: Георги Маринов, Владислав Йоргов, Стефан Димитров, Петър Николов, Михаел Иванов, Георги Кръстев, Теодор Иванов, Мариус Луканов.

Историческите успехи на хандбалистите от ПГЛПИ „Атанас Буров“ не отстъпват на професионалните. През 2010г. хандбалните юноши VIII-X клас се класират на V- то място в Хасково. През 2015 година младежите от същата възраст извоюват отново V- място в Хасково. След това настъпват и златните години за училището. През 2016 година учениците от  VIII-X клас стават шампиони на ученическите игри в  Добрич, а  през 2017 година юношите от XI-XII клас завоюват и шампионската титла на ученическите игри във Варна.

Бенефисният мач ще се състои в спортна зала „Никола Петров“.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ