област Велико Търново
Сподели
30 мар 2021
Автор: ОбластВТ

Веселина Йонева: За мен най-важно е семейството и правото на избор!

Веселина Йонева: За мен най-важно е семейството и правото на избор!
Веселина Йонева е на Христова възраст и е горда майка на три деца. Освен като родител, работи като управител на обект за бързо хранене. Вярва, че подобряването на качеството на живот се корени в общите усилия и грижи за децата, за образованието и културата, за обществото! Мотото, което я движи напред, е „Заедно за нашите деца!
 
 
1. Какво е да си майка на три деца в днешно време?
Да си многодетна майка е благословия, радост и предизвикателство. А в днешно време задачата е още по-отговорна и усложнена. Като започнем от запазването на семейните ценности, опазването на децата в безопасност при използването на технологии и социални мрежи, "заливането" с хазартни реклами, които им обещават бърз успех. Предизвикателствата са много, тревогите са много за всяка майка.
 
Ние имаме три деца, защото така сме поискали и бяхме благословени. Да имаш повече деца не е за всеки, но често решението на хората е предопределено от външни фактори. Тревожно е, че всяко дете е и нова грижа,  къде и как ще бъде прието в ясла, в градина, в по-добро училище. В детските заведения често няма места. Групите са препълнени, а това не е от полза за децата, не създава и подходящи условия за работа на педагозите и помощен персонал.
 
Има много неща, които трябва да се променят, за да се даде на родителите право на избор. Да могат да изберат колко деца да имат с вътрешен мир, а не притиснати от притеснения за работата си, за места в детските заведения и ред други битовизми, които далеч не са незначителни.
 
2. Защо подкрепяте ВМРО и коя е Вашата изконна ценност?
ВМРО покриват моите виждания за проблемните точки в ежедневието ни, в живота на българите. Имат много дадени и спазени обещания. А всички заложени точки и обещания в програмата ни са адекватни, наложителни и изпълними. За мен най-важно е семейството! Грижата за децата ни, за нас самите, макар че като родители често оставаме на заден план. Грижата за възрастните ни родители, което включва по-достойни средства за живот, но  и подходящи заведения, в които те да могат да получават нужните грижи. 
 
3. Кои са приоритетите Ви като родител?
Демографската криза е огромна и трябва да се работи много в тази насока. Социалната политика е от огромно значение. Част от моите приоритети е създаването на по-добри условия за отглеждане на нашите деца, за развитие и за правото на избор. Именно правото на избор е акцент! Да можете да решите колко деца да имате и да си позволите спокойно и отговорно родителство, което да не се определя от местата в детските градини и училища. Равният достъп до качествено образование - средно и висше. Защото винаги ще има деца и млади хора, които ще заминават за чужбина за да се образоват, за да пътуват, да "видят свят". Но е някак по-справедливо да им се дадат условия за оставане и развитие тук. Ние избрахме да останем тук. Да отгледаме децата си тук. Не може всички да заминат нанякъде.
 
4. Кои са основните акценти в програмата на ВМРО, които които подкрепяте?
Всички точки от програмата са важни, но като родител на малки деца сега изключително важно ми се струва да се реализират нови детски градини и ясли. Важно е за възможността на родителите да работят, за социализацията на децата, но в една далеч по-спокойно среда. Всички сме съгласни, че сегашната реалност на групи с по 36 деца са недопустими. Това е твърде много шум и стрес за децата, твърде ограничена възможност за работа с тези деца, прекалено натоварване на персонала на детските заведения. Имаме чудесни учители и помощен персонал в градините, на които трябва да се даде по-добра възможност за качество на работа. Заплащането на учителите и помощния персонал също е редно да се актуализира и да бъде адекватно на отговорността, която носят. Защото тези хора на равно с нас се грижат за децата ни, обгрижват ги, възпитават ги и имат грижата за тяхното физическо и психическо съхранение и състояние ежедневно. Често прекарват с тях повече часове от нас самите, които сме вечно забързани в грижите си, работа и осигуряване на прехраната на семейството си.  Ако 36 възрастни бъдат събрани в една стая за цял ден трудно ще издържат, нали?
 
5. Какво е посланието Ви към избирателите?
На всички български граждани мога да кажа само да излязат и да гласуват! Да гласуват по съвест, с разум, със сърце! Да се водят от реалистични обещания. Хората са притеснени от настоящата обстановка и Ковид 19, но щом можеше заведенията да са пълни, когато бяха отворени, то може и да излязат, за да гласуват.

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ