област Велико Търново
Сподели
11 юни 2018
Автор: ОбластВТ

Веселие и пъстрота на празника "Балканът пее и разказва" в Елена

Веселие и пъстрота на празника Балканът пее и разказва в Елена
Час преди началото на празника „Балканът пее и разказва“ веселото настроение завладя центъра на Елена, домакин на тазгодишното му издание. Певци, танцьори и музиканти от шесте дружески градчета, видимо нетърпеливи, потропваха хорца или пък подхващаха песен, малки и големи се кипреха, стъкнати в народни носии.

Над 250 изпълнители от Елена, Трявна, Дряново, Котел, Гурково и Твърдица се включиха в пъстрото празнично шествие, което тръгна от Даскалоливницата по главната улица до централния площад на града. Кметът инж. Дилян Млъзев тържествено издигна знамето на празника под звуците на песента „Хубава си моя, горо“ в изпълнение на живо от хор „Полифония“ към Народно читалище „Напредък-Елена-1863“. В приветственото си слово кметът изтъкна, че празникът „Балканът пее и разказва“ е уникален в българската съкровищница от празници и фестивали със своята дълголетна история, с традиции, съхранени и развивани през годините от родолюбиви и талантливи балканджии. Празникът на дружеските градове уважи зам.-областният управител инж. Детелина Борисова.

Идеята за общия празник е на еленчани, градът домакинства и първото му издание през месец юни 1974 г. Въпреки превратностите на времето, празникът е съхранен и до днес, а ежегодното му провеждане е най-доброто доказателство, че е избрана една чудесна форма за популяризиране на съхраненото духовно богатство на градовете на юг и на север от гордия Балкан. Народните традиции и обичаи не са забравени. Вековни легенди и предания, героични истини за горди и свободолюбиви балканджии се предават от поколение на поколение, което е залог за тяхната вечност и непреходност. Фестивалният форум показа и е пример как изкуството може да обединява, да гради мостове и да създава приятелства. 

Всеки празник е значим и неповторим. Акцент в тазгодишното му издание е дефилето на автентични народни носии от балканските градове – мъжка, дамска и детска. Много от елементите на тази хубост българска трудно са оцелели през годините. Похвално е, че днес младите могат да я извадят от старите ракли и да я покажат в цялата й прелест.
 Близо четири часа продължи празничната програма, в която всеки град показа богатството на фолклора и таланта на изпълнителите. Наградени бяха и победителите от фотоконкурса „ Мой град, моя гордост“. В групата до 18 години първо място спечели снимката на Николета Дамянова от Трявна, втора е Никол Чолакова от Елена, а трета Дария Николаева от Дряново. При големите първата награда също е за тревненци – тя бе присъдена на Александра Иванова. Фотографията на Илия Атанасов от Котел е на второ място, а трета награда е за Зюлкяр Ходжев от Елена.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ