област Велико Търново
Сподели
03 мар 2022
Автор: ОбластВТ

Велико Търново чества 144 години от Освобождението на България

Велико Търново чества 144 години от Освобождението на България
144 години от Освобождението на България от османско робство и Националният празник – Трети март, бяха чествани във Велико Търново. С военен ритуал пред сградата на Общината бе издигнато българското национално знаме.

Учениците от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ Белослава Маринова и Иван Данев рецитираха одата на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“. Обявен бе и носителят на Академичната награда на Община Велико Търново „Трети март“ – курсант старшина Мадлен Пенева от Националния военен университет „Васил Левски“. Отличието ще й бъде връчено след завръщането й от обучение в Литва.

Пред паметника „Майка България“ свещеноиконом Славчо Иванов отслужи заупокойна молитва. Поднесени бяха венци и цветя в памет на хилядите знайни и незнайни герои, участвали в цялото българско освободително движение и сражавали се за свободата на българския народ. Почит бе засвидетелствана и пред паметника на търновеца Сава Муткуров, който е първият български генерал, командир на рота в Освободителната война от 1877-1878 година, с много големи заслуги в подготовката и защитата на Съединението.

Военните ритуали бяха уважени от много великотърновци, млади хора и семейства, деца и ученици, от заместник-кметовете проф. Георги Камарашев, Снежана Данева-Иванова и Нейко Генчев, председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, депутати, представители на институции, университети, училища, организации и др.  

144-годишнината от Освобождението на България ще завърши с прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена в 19,00 ч. и ще се наблюдава от площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец.
 
Снимки: Ростислав Грънчаров
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ