област Велико Търново
Сподели
07 фев 2019
Автор: ОбластВТ

Велико Търново с висока оценка от представителя на Световната банка в България

Велико Търново с висока оценка от представителя на Световната банка в България
Висока оценка за икономическия подем във Велико Търново даде постоянният представител на Световната банка в България Фабрицио Дзарконе.Старата столица бе първият извънстоличен град, посетен от Дзарконе. Той бе придружаван от негови колеги, експерти по финансиране и търговия, инфраструктура и устойчиво развитие, образование, координация на проекти.

Делегацията бе приета от кмета на Велико Търново Даниел Панов, а работната среща продължи повече от два часа. Обхванати бяха както местни, така и национални въпроси, касаещи всички общини. В разговорите участва и заместник-кметът Снежана Данева-Иванова.

Фабрицио Дзарконе сподели, че независимите доклади на Световната банка дават висока оценка за ръста на чуждестранни инвестиции във Велико Търново, за развитието на икономиката, за привличането на млади хора и увеличаването на населението. Той подчерта, че от първо лице се е уверил в обективността на докладите.

„Примерът на Велико Търново е много полезен за Световната банка. Ние можем да го споделим с други градове и държави. Затова възнамеряваме да задълбочим връзките си с града, да помогнем за продължаване на този икономически подем, за преодоляването на препятствия и за решаването на различни проблеми. С нетърпение очаквам бъдещото сътрудничество“, коментира представителят на Световната банка в България.

„Оценката на Световната банка е добра реклама за нашия град пред бъдещи инвеститори. Работещият модел на връзката образование – бизнес, паралелките по различни професии в училищата и привличането на работна ръка от съседни общини и области също направиха силно впечатление на гостите“, коментира кметът Даниел Панов.

Градоначалникът запозна Дзарконе с актуалните проекти и перспективите пред Старата столица. Един от тях е изграждането на новия градски център на мястото на Старото военно училище. За първата сграда – експоцентър, както и за инфраструктурата край нея, е достъпно европейско финансиране. Панов посочи, че активно се проучват и други финансови механизми за останалата част от общинската инфраструктура.

Тема на срещата бяха и въпроси, които касаят всички български общини – увеличаване на средствата за четвъртокласната пътна мрежа и бъдещето на програмата за саниране. „Становището на Сдружението на общините, е че програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради трябва да продължи, да бъде оптимизирана, а подходът при избор на сградите да бъде още по-ефективен. Вече се водят разговори с регионалното министерство относно критериите и начините, по които Световната банка може да помогне както за санирането, така и за подобряване на развитието на градовете.

Във Велико Търново делегацията от Световната банка посети едно от най-бързо развиващите се предприятия – „Престиж – 96“, крепостта Царевец и други забележителности. В своеобразен гид на гостите влезе заместник-кметът Снежана Данева-Иванова.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ