област Велико Търново
Сподели
30 сеп 2017
Автор: ОбластВТ

Велико Търново събра част от най-емблематичните български забележителности под Царевец

Велико Търново събра част от най-емблематичните български забележителности под Царевец

Велико Търново се сдоби с още една атракция. Официалното откриване на парка с миниатюрите „Tъpнoвгpaд – дyхът нa хилядoлeтнa Бългapия“ бе тази сутрин. До края на деня щe бъдe oтвopeн зa бeзплaтни пoceщeния от жителите и гостите на старата столица.

„Нека този парк помогне на децата да опознаят по-добре България“, бяха думите на кмета инж. Даниел Панов. Присъстваха още областният управител проф. д-р Любомира Попова, заместник-кметът Снежана Данева-Иванова, народният представител доц. Милен Михов, общински съветници, както и множество граждани. След официалната част бяха раздадени пъстри балони на децата, които всички заедно пуснаха да полетят.

Паркът е първият по рода си в България. Намира се под Балдуиновата кула на крепостта Царевец. Макетите са 40 на брой, в мащаб 1:25 и са изложени на открито. Експонатите са напълно реални миниатюри на знакови забележителности и обекти в цялата страна.

Посетителите могат да видят в умален вид крепостта Царевец, паметника на Асеневци във Велико Търново, храм-паметника „Александър Невски” и сградата на Народното събрание в София, катедралата „Успение Богородично” във Варна, Античния театър в Пловдив. Поставени са също макети на крепостта Баба Вида, Асеновата крепост, Бачковския и Рилския манастир, Паметника на свободата на връх Шипка, храмове в Несебър и др.

Идеята и инвестицията са на украински предприемачи. Процедурата е съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ