област Велико Търново
Сподели
18 ное 2022
Автор: ОбластВТ

Велико Търново става пилотен български град по нов европейски проект за по-зелена среда

Велико Търново става пилотен български град по нов европейски проект за по-зелена среда
Велико Търново първи в България става част от европейския проект „Зелени градове за устойчива Европа“.

Инициативата е на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ), с която днес Общината сключи меморандум за партньорство. Споразумението бе подписано от кмета Даниел Панов и председателя на асоциацията Татяна Бояджиева, която е ландшафен архитект.

Съвременните концепции, идеи и методи за по-зелена градска среда бяха представени на кръгла маса, събрала експерти в сферата, граждани, ученици и млади хора.

Даниел Панов коментира, че Община Велико Търново разчита на хора с иновативни идеи за опазване на околната среда и обогатяване на зелената система на старопрестолния град. Той посочи, че в новия програмен проект има много възможности за изграждане на паркове и зелени зони, в града има пространства, които се нуждаят от допълнително залесяване, а новото партньорство ще помогне за всичко това. Един от първите резултати на това сътрудничество може да бъде озеленяването на двете кръгови кръстовища на пътен възел „Качица“.

Старопрестолният град ни е слабост не само заради историята и културата, а и защото регионът е един от най-големите производители на декоративни растения в цяла България. Когато видим добре поддържаните зелени площи във Велкико Търново, сърцата ни пеят, това е много добра среда за живеене и развитие на младите хора”, коментира ланд. арх. Татяна Бояджиева.

Платформата „Зелени градове за устойчива Европа” е създадена от Европейската асоциация на разсадниците. Целта й е да насърчава озеленяването на публичните пространства по иновативни идеи и на базата на съвременни научни изследвания и техническа експертиза.
 
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ