област Велико Търново
Сподели
20 апр 2021
Автор: ОбластВТ

Велико Търново пролетно се преобразява с кинетичната арт инсталация „Сливане – Confluence”

Велико Търново пролетно се преобразява с кинетичната арт инсталация „Сливане – Confluence”
Визуалният артист Христо Гелов твори в открити пространства в родния си град
 
Кинетичната арт-инсталация „Сливане - Confluence" на известния визуален артист Христо Гелов ще преобрази пролетно Велико Търново. Известният художник, който превърна пешеходните пътеки в Испания в пъстри черги и декорира мост в Швеция като „лего“ играчка,  за първи път ще трансформира открити пространства в родния си град.

„Движещи се“ внушителни лалета - пролетните цветя, символи на щастието, благополучието и любовта, ще бъдат разположени на знакови места в града - площада пред крепостта Царевец, панорамните площадки на ул. "Стефан Стамболов", площад "Майка България“ и пред Художествена галерия "Борис Денев".

Проектът е част от Културния календар на Община Велико Търново и е първото значимо арт събитие за 2021 г.  
Христо Гелов е родом от Велико Търново, но близо 30 години живее в Испания. Работи в областта на аудиовизуалните медии и градското пространство. Цели да "хуманизира" околната среда в града и да предложи алтернативни артистични гледни точки. Той използва широка гама от визуални комуникационни техники: временни ефимерни акции, интервенции в градското пространство, видео мапинг, кинетични инсталации и др.Сред най-известните му проекти са цветните пешеходни пътеки в испанското градче Торелодонес, намиращо се близо до столицата Мадрид. Нестандартните зебри станаха известни в целия свят след публикуването им в сайта за изкуство, дизайн и фотография Bored Panda. Самите пътеки бяха преобразени с ярки зиг-заг форми, квадрати, ромбове, кръгове и линии и се радваха на голям интерес.

Художникът има редица успешни проекти и в България , сред които инсталациите „Къща на водата” и „Дишай” в Самоков, „Разкази" и „Съзвездни букви" в София и др. Във Велико Търново е участвал в  „Дупини LIKE – Старата поща и съвременните средства за комуникация“ 2013, реализирал е  мапинг шоу на фасадата на Изложбените зали „Рафаел Михайлов” и  проекта  „Оранжеви кръгове”.

Кинетичната инсталация „Сливане - Confluence" се стреми да улови чрез уникален фокус преплитането между красотата на Велико Търново и неговите традиции с многообразието, съществуващо в съвременната му култура. Общият знаменател на художествената намеса е присъствието на движение, светлина и цвят чрез кинетични лалета. 

Инсталацията, сътворена от цветни вятърни турбини в постоянно движение, ще реагира на полъха на вятъра и ще генерират електрическо зареждане за собствено си нощно осветление. Лалетата ще са с височина 5,2 м и ще създадат истински цветен маршрут с много арт атмосфера и преживявания на гражданите и гости на старата столица.

Кинетичната арт инсталация „Сливане - Confluence" ще бъде официално открита на 5 май т.г. и ще присъства в градската среда на Велико Търново до края на октомври.
 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ