област Велико Търново
Сподели
19 фев 2020
Автор: ОбластВТ

Велико Търново почете паметта на Васил Левски

Велико Търново почете паметта на Васил Левски
Велико Търново се преклони пред паметта на Апостола на българската свобода Васил Левски. Граждани, представители на институции, организации и сдружения, а също много деца и млади хора поднесоха венци и цветя пред паметника на Дякона в старопрестолния град. Павел Люцов от клуб „Млади възрожденци“ рецитира стихотворението „Обесването на Васил Левски – последното лирическо произведение, написано от големия Христо Ботев. Отслужена бе заупокойна молитва.

За живота и делото на Апостола на свободата говори историкът проф. Пламен Павлов – председател на Фондация „Васил Левски“ и почетен гражданин на Велико Търново. Той припомни, че в представите на Дякона Търново е този град, който най-силно пази българския дух. Затова и неслучайно – шест години след черната дата 18 февруари 1873 година, именно от Историческата и духовна столица на България започва изграждането на държавността.„Васил Левски е икона на българското национално-освободително движение и на българщината. Всеки от нас го носи в своето българско ДНК. Наш дълг е да се учим от неговото изключително родолюбие и да следваме заветите му“, бе отзвукът от отбелязването на 147-годишнината от обесването на Апостола на свободата.

От името на Община Велико Търново и кмета Даниел Панов, венци и цветя поднесоха заместник-кметовете Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев.ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ