област Велико Търново
Сподели
31 яну 2018
Автор: ОбластВТ

Велико Търново почете големия български държавник Стефан Стамболов

Велико Търново почете големия български държавник Стефан Стамболов
Велико Търново почете големия български държавник Стефан Стамболов. 164 години от рождението на бележития великотърновец и министър-председател на  България в периода 1887-1894 г. бяха отбелязани пред паметника му, намиращ се на Самоводската чаршия.

Литературно-музикална композиция „Всичко е добро, което е добро за България“ изпълниха учениците от Старопрестолната гимназия по икономика Десислава Димитрова, Бояна Аврамова, Цветомир Георгиев и Бирджан Яначков. Те разказаха за житейския път на Стефан Стамболов и за голямата му роля в процеса на модернизация на България след Освобождението. 

Слово за Стамболов произнесе историкът от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Пламен Павлов. Той припомни, че още 21-годишен, Стефан Стамболов е възприет като наследник на Васил Левски, че веднага след Априлското въстание готви нова съпротива срещу Османската империя, а по време на Освободителната война помага изключително много за военното разузнаване и сам снабдява войските с храна и провизии. Много съществен е приносът му и за Кресненско-Разложкото въстание.

„През целия си живот Стамболов се бори за национално единство. Той осъзнава, че това е невъзможно без силна икономика, силна армия и без правов ред. За него външната намеса в българските вътрешни работи е абсолютно неприемлива“, посочи проф. Павлов. В словото си той припомни още, че като държавник Стефан Стамболов изгражда основите на модерна България, създава висшето образование, налага демократична изборна система, развива икономиката и стопанството.

Последваха благослов и военен ритуал за отдаване на почит пред паметта на Стефан Стамболов. Венци и цветя в знак на признателност поднесоха заместник-кметовете на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и Ганчо Карабаджаков, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, областният управител проф. Любомира Попова, ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов. Същото сториха представители на различни институции, организации, сдружения, клубове, ученици и жители на Старата столица.

 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ