област Велико Търново
Сподели
06 юни 2017
Автор: ОбластВТ

Велико Търново посрещна наследниците на смелия журналист Джанюариъс Макгахан

Велико Търново посрещна наследниците  на смелия журналист Джанюариъс Макгахан

Велико Търново посрещна четиринадесет наследници на смелия американския журналист Джанюариъс Макгахан. Роден през 1844 г., той е ярък застъпник на българската национална кауза, военен кореспондент на „Дейли Нюз” по българските земи след Априлското въстание и по време на Освободителната война, в която дори участва като доброволец.

Наследниците от рода на Макгахан бяха приети от кмета на старопрестолния град Даниел Панов. Той им разказа за историята на Велико Търново и столичния период на града, за значимите държавнически събития в Старата столица, бележещи формирането на Третата българска държава.

„От историята знаем колко голям радетел за свободата на българския народ е бил Джанюариъс Макгахан и как благодарение на неговата журналистическа кореспонденция светът научава за Баташкото клане. Велико Търново е място, в което българският дух се усеща много силно и вярвам, че ще останете впечатлени както от крепостите Царевец и Трапезица и църквите, описващи българското Средновековие, така и свързаните със събитията около Освобождението и формирането на Третата българска държава Музей „Възраждане и Учредително събрание”, читалище „Надежда”, Пирамидата на Независимостта, Музей-затвор”, обърна се към гостите Даниел Панов.

Около 40 са наследниците на Джанюариъс Макгахан, а на посещение в България са 14 от тях. Обиколката им включва Вършец, Плевен и панорамата, Трявна, "Етъра" край Габрово, връх Шипка и храм-паметника "Рождество Христово", богатата на история стара столица Велико Търново и възрожденска Елена, Ахелой, Несебър, Поморие, Пловдив, Перущица, Батак и София. 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ