област Велико Търново
Сподели
06 май 2020
Автор: ОбластВТ

Велико Търново посрещна военния парад за 6 май

Велико Търново посрещна военния парад за 6 май
Кметът Даниел Панов: Войската, вярата и просветата са стълбове на българщината
 
Историческата и духовна столица Велико Търново бе домакин на военния парад, който по традиция се провежда по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май. Парадът бе в базата на Националния военен университет „Васил Левски“.

Участие взеха над 250 курсанти, разпределени в 6 блока и знаменен взвод, носещ знамената реликви. Те изпълниха Химна на Република България, а едновременно бяха произведени артилерийски салюта. Особено атрактивно бе преминаването на 12 бойни машини, сред които танкове Т-72, БМП, МТЛБ, БТР ПБ – 80, както и транспортни автомобили ЗИЛ 131.

Командир на парада бе началникът на НВУ „Васил Левски“ - полковник Иван Маламов. Сред гостите бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов.
Преди шествието бяха благословени бойните знамена. В знак на признателност кметът Даниел Панов и гостите поднесоха цветя пред Паметника на възпитаниците.„В хилядолетната история на България родната войска, заедно с Българската православна църква, с просветата и културата, те винаги са били сред основните стълбове на българщината. И днес това са крепителните колони на държавността ни. Като офицер и великотърновец винаги съм посрещал 6-и май с особено вълнение и трепет. Старата столица има вековни традиции в историята на българското войнство. Градът ни е дал на България 34 генерали и двама адмирали, оставили ярка следа в развитието на България. Честит празник на всички военнослужещи! Бъдете здрави и все така отдадени на родината. Гордеем се с вас“, гласеше приветствието на Панов военнослужещите. В социалните мрежи той отправи поздрав и към всички именици, припомняйки, че на 6 май православната църква и всички вярващи почитат св. Георги Победоносец - мъченик на християнската вяра и небесен покровител на българския народ.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов посочи, че модернизацията на българската армия е необратим процес, а стандартът на българския воин ще продължи да се повишава.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ